Mælkebøtte (Taraxacum officinale)

Mælkebøtte

Beskrivelse

Mælkebøtten, eller almindelig løvetand, er en plante som stort set alle danskere kender. Mælkebøtter er letgenkendelige med sine aflange savtakkede blade og store gule blomster kurv, som blomstre fra april til september. Den er meget udbredt og findes i alle dele af landet men særligt i haver, ved vejkanter og store græsarealer. Der findes mellem 300 og 1000 forskellige arter af mælkebøtte og de er alle spiselig med nogle arter er selfølgelig bedre end andre. Hele planten er spiselig, hvor særligt blade og stængler kan være en smule bitre, som kræver tilvænning.  Blomsterne har en mindre grad af bitterhed og er derfor rigtig gode i pandekager, til saft, marmelade, sirup og bagværk. Roden kan høstes i efteråret og bruges som kaffe erstatning eller i en Hjemmelavet chai te. Bladene høstes inden blomstring og kan fx bruges i salater, pastaretter eller ovnretter.

Verdens sundeste plante?

I dag er vi van til at kalder mælkebøtten en ukrudtsplante, men før i tiden anså man mælkebøtten for en af naturens mest helbredende urter. Planten indeholder nemlig rigtig mange forskellige vitaminer, mineraler, sporstoffer og  antioxidante, som er særlig sunde for vores krop. Særligt er der tale om store mængder kalium og fosfor samt mange andre som kun kan overgåes af næringsværdien i brøndenælder. Derudover virker bitterstofferne fra planten generelt udrensende og fordøjelses stimulerende. Ud over at være en fantastisk vild råvare, bruge mælkebøtten primært til at helbrede nyre, blære og lever.

Opskrifter og nyttige links:

Mælkebøtte fritter

Mælkebøtte risotto

10 Gode Grunde til at Høste Mælkebøtte

Spiselige planter i din græsplæne

Toast med ost og mælkebøtte

Langtidsbraiseret mælkebøtte med citron og parmesan

Mælkebøtte te – Hjemmelavet urtete

Urte scones – Lækre scones med vilde urter

Sank en pastaret – Guide til vilde urter i maden

Vild risnudelsalat med sesamfrø og forårsgrønt

Vild hummus toppet med lam og urter