Løgkarse (Alliaria petiolata)

Løgkarse

Beskrivelse

Løgkarse er en toårig plante af kål familie, der bliver mellem 60-100 cm høj. Andre arter dyrket fra denne vilde urt er sennep, raps, rucola og kål. Den er ofte at finde i skovområder i muldjord eller nær grøfter, hegn skovbryn og vejkanter, men den er meget almindelig i mange slags terræn. Første år danner planten en lav bladroset med nyreformede blade. Andet år vokser planten sig højere og danner en lang stilk med trekantede takkede blade og hvide blomster.

Planten kan kendes på sine hjerteformede blade små hvide blomster og duft af en blanding mellem løg og karse. Man kan høste løgkarse fra marts til septemer, nogle gange også om vinteren, men de nye friske skud som man finder i foråret, er særligt gode. Hen på sommeren bliver planten mere træet og kun de øverste topskud, samt blade og blomster, høstes. Når panten afblomstre efterlades frøene som sidder små kapsler (skulper) De små sorte frø kan indsamles og bruges som krydderi. Løgkarse er en gammel køkkenurt som mennesker længe har indsamlet og spist. Frø fra denne plante er blevet finder i lerfra fra bondestenalderen. Man kan derfor tale om verdens første krydderi (Læs mere om dette fund HER). Så man har meget tidligt anerkendt løgkarsen for sin krydrede smag og kulenariske evner. Brug den i salater, dressinger, til fisk eller i pastaretter.

Opskrifter

Vild risnudelsalat med sesamfrø og forårsgrønt

Vild vintersalat – Ægte stenaldermad

Hjemmelavet sushi med vilde grøntsager

Urte scones – Lækre scones med vilde urter

Aroniabær kompot med lun halloumi og vild salat

Vild pho med skvalderkål, mynte og sødskærm

Vild urtesalat med yoghurt dressing og rugbørd

Labneh kugler (Drænet yoghurt ost)