Almindelig katost (Malva sylvestris)

katost

Kort beskrivelse

Katost er en vild plante der er i samme familie som lægestokrose, okra og hibiscus. Den blev i sin tid brugt som lægeurt og var særligt anvendt imod hoste og ondt i halsen, grundet de slimstoffer der er at finde i denne plante. Det lyder måske lidt ulækkert, men det er faktisk de samme stoffer som man finder i okra og lindeblade, hvis slimede konsistens er værdsat mange steder i verden.
Frugterne fra katost ligner små oste (heraf navnet katOST). De er sprøde og har en mild smag. Det kan være en lidt lang (men hyggelig) proces at plukke og rense de små frugter, men jeg gør det med glæde for at få en ekstra grøntsag ind i køkkenet. Katost er en fremragende plante at kende da den har mange anvendelsesmuligheder! 

Udseende og Grosted

Almindelig katost kan kendes på sine ofte fem delte mørkegrønne blade der nogle gange kan forekomme både runde og takkede. Katost blomstre fra juni til slutningen af september med blomster som består af fem rosaviolette kronblade med lilla stråler der munder ud fra midten.

Katost fortrækker fuld sol så den er ofte at finde i skovbryn, langs veje, græsplæner og grøftkanter. Der er også mange der har den i haven.

Brugen af katost

Hele planten er spiselig hvor blade og blomster kan bruges i salater. De umodne frugter kan som erstatning for kapers eller andre grøntsager i supper, stuvninger eller syltet. Jeg foretrækker at pille frugten ren fra skallen, men dette kan udelades og gør ikke meget for selve smagsoplevelsen. De små frugter er dog pænere på denne måde efter min mening.

Grundet sine slimstoffer kan bladene bruges til at tykne saucer og gryderetter. Man kan derfor tørre en portion og male dem til et fint grønt pulver, til lejligheden byder sig. Derudover har jeg ladt mig fortælle at bladene kan koges for at frigive slimstofferne, som kan bruge til at lave en vegansk erstatning for æggehvider og derved lave Marsh Mallow (Som er det engelske navn for katost).

Sundhed

Katost er en super sund grønsag, som indeholder både A, B og C såvel som calcium, magnesium og jern. Den blev i sin tid brugt som lægeurt og var særligt anvendt mod forstoppelse, hoste og ondt i halsen, grundet dens slimstoffer. Tørrede blade og blomster,  som skulle have en vis antibiotisk virkning, blev drukket som te til udrensning af kroppen. Gravide skulle efter sigende også have gavn af denne plante da den skulle sætte gang i mælkeproduktionen hos ammende kvinder.

Hvorfor navnet katost?

Der er mange bud på hvordan katost har fået sit navn. Nogle forklaringer lyder at ordet “kat” ofte blev brugt om noget småt og derfor opstod navnet katost, små oste, da plantens frøkapsler ligner små opdelte oste til forveksling. Andre forklaringer er at navnet kat blev blev brugt nedladende som i at planten ikke var beregnet som menneskeføde, men til katte og andre dyr. En helt andet forklaring som jeg hørte for nylig, lød på at ordet “kat” blev brugt om noget forfalsket, fordi man forbandt katte med noget falskt eller negativt. Om det er den ene, den anden eller en helt trejde forklaring på det sjove navn, er måske op til den enkelte at bestemme.

Opskrifter med katost

Græskarsalat med efterårs grønt, feta og granatæble.

Couscoussalat med rødbede og medicinske urter

Vild bruschetta med pesto og æg

Vild Medicinsk salat, smuk og nærende!