Cikorie chai latte – Lækker hjemmelavet chai med vilde rødder

oktober 15, 2017
Cikorie

Cikorie rod

Cikorie er en skøn plante. Den er nem at spotte(Ligeså snart den blomstre fra maj-oktober) og den kan bruges på flere måder. Min foretrunkne måde at bruge cikorie er i denne hjemmelavede chai latte med tørret cikorie rod. Den hjemmelavede chai er en dejlig vinter varmer her i det kølige vejr og så er den også et sjovt lille efterårs-projekt man kan give sig til  sammen med ungerne.

Cikorie roden har før i tiden, sammen med mælkebøtten, været brugt som kaffe erstatning. Særligt omkring 2. verdenskrig brugte man alle mulige alternativer til den dyre kaffe, heriblandt cikorie og mælkebøtte. Når roden bliver tørret får den en skøn aroma der minder lidt om kakao, derudover er den meget bitter så den fungere fint til dette formel. Den vilde kaffe blanding kan være en meget bitter fornøjelse, derfor har jeg valgt at spæde den op med en masse fedme fra sødmælk eller kokosmælk.

Den hjemmelavede cikorie chai te er proppet med lækre varme efterårs krydderier som kanel, allehånde, nelliker og ingefær og passer perfekt til en kølig regnvejrsdag med stearinlys, tæppe og film.


Cikorie chai latte
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Ingredienser
  • 4-5 store cikorie rødder
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 tsk kardemomme
  • 0,5 tsk stødt ingefær
  • 0,5 tsk stødt allehånde
Chai te 1 stor kop
  • 1 dl vand
  • 1 spsk honning eller sirup
  • 1 tsk chai pulver
  • 1 dl sødmælk eller kokosmælk
Fremgangsmåde
Chai blanding
  1. Vask og skyld rødderne grundigt for jord. Rødderne har en naturligt brun farve så læg dem eventuelt i en skål med vand, så burde det meste jord komme af. Skruf dem eventuel med en hård børste.
  2. Skær nu rødderne i mindre stykker og tør dem i ovnen ved 60 grader i 1-2 timer alt efter hvor tykke rødderne er.
  3. Når rødderne er helt tørre skal de males i en kaffekværn til et fint pulver.
  4. Bland nu cikorie pulveret med krydderierne.
1 Kop Chai te:
  1. Bland chai pulveret med kogende vand og rør godt rundt
  2. Opvarm nu 1 dl sødmælk eller kokosmælk i en gryde indtil det begynder at boble let.
  3. Tilsæt honning og giv det eventuetl en tur med en håndmixer for mere skum.
  4. Bland nu mælken op i koppen med te og nyd den dejligt varme cikorie chai latte.
  5. TIP: Der danner sig ofte en smule bundfald. Man kan enten hvirle teen rundt engang i mellem eller vælge at ignorere det.

1: Skyld rødderne. 2: Rist rødderne i ovnen. 3: Mal rødderne til et fint pulver  i en kaffe morder.

Jeg elsker simpelthen denne  udgave af chai latte. Den lidt bitre eftersmag passer super godt til chaiens naturlige sødme. Jeg laver altid en kæmpe portion chai pulver, så jeg er godt forsynet med lækker chai igennem hele efteråret og vinteren.

 

Forslået

Ingen kommentare

Skriv et svar