Japansk pileurt, planten fra helv…himlen!
Japansk pileurt er planten fra helvede, eller det er der i hvert fald mange der mener. Den invaderer og overtager hele haven. Gør det fuldstændig umulig for andre planter at gro og spreder sig med lynets hast. Hverken ild, sprøjtegifte eller opgravning af rodnettet, synes at have nogen virkning. Den eneste måde at få bugt med den, er ved at spise den! Når først man ved at en plante er spiselig, kigger man på den med helt andre øjne!
Planter optager primært en masse nærring fra solen via de overjordiske dele som styrker roden og gør at planten kan sprede sig. Så hvis færre overjordiske plantedele betyder mindre nærring, betyder ingen overjordiske plantedele, ingen næring. Planten bruger simpelhen mere tid på at “hele såret” end at sprede sig. Så ved at høste den japansk pileurt jævnligt, og samtidig få mad på bordet, kan vi muligvis få bugt med planten fra helvede.
Beskrivelse
Japansk pileurt er en flerårig plante som kan vokse sig op til 2,5 meter høj. Det er en invasiv art så den kan stort set gro alle tænkelig steder men ses oftest i haver, ved vandløb, fugtige hegn, langs veje og jernbaner. Den har hule saftige rødplettede stængler og store hjerte formede lysgrønne blade. Den blev i sin tid importeret fra øst Asien og blev originalt brugt som prydsplante i Kina og Japan, inden den invaderede Norden. Om sommeren har planten smukke hvide blomster og med sine bambus agtige stængler, er den ved første øjekast et meget smukt skue. Om vinteren dør planten og trækker sig tilbage til jorden indtil den gensopstår om foråret.
Når det er sagt er japansk pileurt et helvede at få ind i sin have. Når den først har stedsfæstet sig, er den ikke lige sådan at komme af med igen. At få bugt med den japanske pileurt kræver skrappe midler. Alle rødder skal graves op, da selv den mindste lille stump kan holde liv i planten. De spiselige dele, er de helt unge skud. Det er bedst at høste de lidt tykkere skud, da de tyndere kan blive en smule trævlede. De nye skud kan spises hele og rå, de øverste blade er dog en smule bitre. Stænglerne er enormt sure og kan sammenlignes med at spise en skive citron. Derfor er de rigtig gode at bruge ligesom rabarber og ligesom den indeholder japansk pileurt også oxalsyre, som man skal være forsigtig med at spise i store mængder. Grundet sin syrlige smag egner japansk pileurt sig rigtig godt i fede cremede retter.
Hvad smager den af?
Mange siger at japansk pileurt minder om rabarber og det er ikke helt dumt. Jeg plejer at sige at den smager af en grønne (altså mindre sød) rabarber eller rabarber på en mere grøntsags agtig måde. Den kan derfor bruges på samme måde men grundet sit lave sukkerindhold bliver den også brugt rigtig meget i det salte køkken. Når den bliver tilberedt mister den noget af sin syre og smager mere hen af en syrlig asparges. Den kan derfor buges i alt ligefra kager of desserter til fisk, æg og karryretter.
Opskrifter
Pasta penne med tun og japansk pileurt
Jordbærtærte med japansk pileurt og skovmærke
Paneret rødspættefilet med japansk pileurt, sødskærm og gran.
Græsk yoghurt med kompot på japansk pileurt
Koreansk bibimbap med vilde råvare
Vilde tacos med lam og japansk pileurt
Tom kha gai med japansk pileurt og løgkarse
Hjemmelavet sushi med vilde grøntsager
Cremet vild carbonara med ukrudts planter