Japansk pileurt (Fallopia japonica)

Japansk pileurt

Beskrivelse

Japansk pileurt er en flerårig plante som kan vokse sig op til 2,5 meter høj. Det er en invasiv art så den kan stort set gro alle tænkelig steder men ses oftest i haver, ved vandløb, fugtige hegn, langs veje og jernbaner. Den har hule saftige rødplettede stængler og store hjerte formede lysgrønne blade.  Den blev i sin tid importeret fra øst Asien og blev originalt brugt som prydsplante i Kina og Japan, inden den invaderede Norden. Om sommeren har planten smukke hvide blomster og med sine bambus agtige stængler, er den ved første øjekast et meget smukt skue. Om vinteren dør planten og trækker sig tilbage til jorden indtil den gensopstår om foråret.

Når det er sagt er japansk pileurt et helvede at få ind i sin have. Når den først har stedsfæstet sig, er den ikke lige sådan at komme af med igen. At få bugt med den japanske pileurt kræver skrappe midler. Alle rødder skal graves op, da selv den mindste lille stump kan holde liv i planten. De spiselige dele, er de helt unge skud. Det er bedst at høste de lidt tykkere skud, da de tyndere kan blive en smule trævlede. De nye skud kan spises hele og rå, de øverste blade er dog en smule bitre. Stænglerne er enormt sure og kan sammenlignes med at spise en skive citron. Derfor er de rigtig gode at bruge ligesom rabarber og ligesom den indeholder japansk pileurt også oxalsyre, som man skal være forsigtig med at spise i store mængder. Grundet sin syrlige smag egner japansk pileurt sig rigtig godt i fede cremede retter.

Opskrifter

Paneret rødspættefilet med japansk pileurt, sødskærm og gran.

Græsk yoghurt med kompot på japansk pileurt

Koreansk bibimbap med vilde råvare

4 Hurtige med Japansk Pileurt

Vilde tacos med lam og japansk pileurt

Tom kha gai med japansk pileurt og løgkarse

Hjemmelavet sushi med vilde grøntsager

Cremet vild carbonara med ukrudts planter