Beskrivelse
En berygtet plante der både er højt elsket men også hadet. Skvalderkål er af skærmfamilien og kan kendes på sin glatte trekantede stængel, lysegrønne tre delte blade og krydrede duft, der kan minde om en blanding af gulerod, pastinak og selleri. Planten bliver normalt 30-100 cm høj og blomstrer engang i juni-august. Den vokser i næringsrig jord på halvskyggede områder i skove, ved vejkanter, haver og i parker hvor den ofte danner store tæpper. Skvalderkål er med sin krydrede smag, en ret alsidig plante i køkkennet. De nye fine blade kan bruges på pizza eller i salater. Brug de ældre blade som erstatning for spinat i tærter, supper, stuvninger eller i ovnretter. Skvalderkål er rig på c vitamin, magnesium, kalcium, protein, forskellige enzymer, fibre og antioxidanter. Med sine rensende egenskaber, har den især været kendt som værende nyre og blodrensende og blev i sin tid brugt som lægeurt i de danske klosterhaver til at forbedre fordøjelsen. Derudover er det også blevet bevist at skvalderkål kan have en mild virkning mod både gigt og podegria, heraf det latinske navn. Skvalderkål har vokset i Danmark siden jernalderen og frø fra planten er blandt andet fundet ved Fyrkat (vikingetid), så her har man formentlig også brugt planten i middagsmåltidet. I 1700 tallet var det meget populært at samle skvalderkål som supplement i skærtorsdagskålen (grønlangkålen), generelt blev den brugt som kål erstatning når tiderne var sparsomme. Der var endda gårde der dyrkede denne vilde plante på deres marker.
Opskrifter
Hjemmelavede forårsruller med skvalderkål
Pasta malloreddus med skvalderkålstoppe
Vild pho med skvalderkål, mynte og sødskærm
Urte scones – Lækre scones med vilde urter
Vild risnudelsalat med sesamfrø og forårsgrønt
Thai larb salat – Med sankthansurt, skvalderkål og sødskærm
Friterede oliven med græsk yoghurt og skvalderkål – Urtekram