Havtorn (Hippophaë rhamnoides)

havtorn

Beskrivelse

Havtorn en høj busk der særligt vokser vildt på solrige, kalkrige (Nær kysterne) områder i Danmark. Grenene har lange spidse torne hvor hunplanterne bærer orange-gule bær fra september til ud på vinteren afhængig af vejret. Bærrene har en meget syrlig smag der kan sammenlignes med passionfrugt og citron. Bladene på de tornede grene er grågrønne, smalle og lancetformede med en sølv skær på undersiden. Bærrene er særlig værdsat grundet deres høje indhold af c-vitamin der ca. svarer til mængden fra er appelsin i hvert enkelt bær.

Sådan plukker du havtorn

Havtorn er modne fra september til december/januar. De er dog lidt svære at plukke grundet de store tornede grene. Det nemmeste er derfor at klippe hele grene af med en grensaks og gemme dem i fryseren. Når bærrene er frosne kan de “slåes” fri fra grenene. Der er flere måder at opbevare havtorn på, men jeg plejer at gemme dem i fryseren i mindre fryseposer til når de skal bruges. Man kan også masse saften ud af dem og gemme saften på køl. Grundet deres høje syreindhold er saften næsten selv konserverende og holder meget længe.

Opskrifter

Chokolade æg med mascarponecreme og havtorn

Madeleinekager med havtorn

Gin rimmet laks, rygeostcreme og havtorn