Mælkebøtte fritter

april 27, 2017

Mælkebøtte fritter

Mælkebøtten, eller almindelig løvetand, er en plante som stort set alle danskere kender og det er meget forskelligt, hvilken holdning man har til den. For mig kan synet og duften, vække minder frem, helt tilbage til barndommen. Gode minder som når man sad på en eng af blomster og lavede blomsterkranse til at have på hovedet eller om halsen. Og eller dårlige minder som når man kom hjem og havde fået mælkebøttesaft på tøjet og mor ikke kunne få det af igen.

Det er sjællent at folk har så meget kendskab til en vild plante, at de kan genkende den i naturen. Men med sine store gule blomster og letgenkendelig blade, er den ikke svær at tage fejl af. Mælkebøtten kan blomstre fra april til september. Den er meget udbredt og findes i alle dele af landet. En af grundende til at mange kender og hader disse blomster, er at de ofte sætter et meget vedholdende præg på haven. Den kan være svær at komme af med når den først har stedsfæstet sig.

Men når nu vi har så mange mælkebøtterplanter overalt, så hvorfor ikke spise dem? Hele planten er spiselig men blade og stængler kan ofte være en meget bitter fornøjelse. Blomsterne har en mindre grad af bitterhed og er derfor rigtig gode at spise. En lækker måde at tilberede mælkebøtte blomster på er at dyppe dem i en pandekage dej og stege dem på panden eller i fritere dem i olie. Du kan finde opskrift og fremgangsmåde nederst på siden.

Mælkebøtten, sommerens svar på overflod. Om sommeren forekommer de gule blomster, næsten over hele landet. De meget letgenkendelige blade og blomster er ofte blevet forbundet had fra mange haveejere. Vask mælkebøtteblomsterne grundigt inden tilberedning. (Der kan sidde små dyr eller jord imellem kronbladende).

Dyb mælkebøtteblomsterne i dejen og steg dem på panden indtil de er gyldne og gennembagte. Man kan spise fritterne som en salt snack drysset med timian, havsalt og en tartar sauce på creme fraiche og pickles.

Eller man kan nyde sine mælkebøttefritter som en sød lille dessert med mælkebøttesirup og pudder sukker. For at lave mælkebøttesirup, varmes sukker og en smule vand op i en pande indtil sukkeret bliver gyldent men uden at brænde på. Tilsæt lidt vand, mælkebøtte kronblade og citron skal. Siruppen skal være tyktflydende.

Mælkebøtte fritter
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Antal personer: 4
Ingredienser
  • 40 mælkebøtteblomster
  • 4 dl (250 g) hvedemel
  • 3 æg
  • 3 dl mælk eller vand
  • 2 spsk smeltet smags neutral olie
  • 0,5 tsk sukker
  • 0,5 tsk salt
Sauce tartar
  • 2 spsk mayonnaise (Hjemmelavet eller den fra Hellmans)
  • 3 spsk creme fraiche eller græsk yoghurt
  • 1 tsk grovkornet sennep
  • 1 spsk hakkede små drueagurker
  • 1 tsk fint hakket løg
  • 1 spsk fint hakket kapers
  • 1 tsk hakkede krydderurter som persille, ramsløg, dild eller kørvel.
Fremgangsmåde
Mælkebøttefritter
  1. Pisk æggene sammen med mel, salt og sukker.
  2. Opvarm olien og tilsæt den i æggeblandingen. Pisk det godt sammen.
  3. Tilsæt mælken lidt ad gangen og pisk til massen er lind og ensartet.
  4. Skyl mælkebøtteblomsterne grundigt inden tilberedning.
  5. Dyp nu mælkebøtte blomsterne i dejen og steg dem gyldne på let olieret pande.
  6. Når fritterne er færdige kan de drysses med salt og timian eller sirup alt efter om man er til det søde eller salte.
Sauce tartar
  1. Rør mayonnaisen sammen med creme fraiche og sennep.
  2. Rør resten af ingredienserne i og smag til med salt og pepper.

 

Forslået

Ingen kommentare

Skriv et svar