Ramsløg (Allium ursinum)

Ramsløg

Beskrivelse

Ramsløg er nok en af de mest populære spiselige vilde plante overhovedet. Den kaldes også vild hvidløg eller nordens hvidløg. Det er en ca. 40 cm  høj flerårig plante af løgfamilien med lange lancet formede matte lysgrønne blade. Den er ofte at finde i områder med løvskov, på næringsrig jord hvor den gerne står i store klynger. Ramsløg kan høstes fra februar/marts og frem til august. Den blomstrer engang i maj med hvide stjerneformede blomster, hvorefter frøene kan indsamles fra juli til august (Husk at være sikker på der er tale om ramsløg og ikke liljekonval, da den er giftig!) Det er nemmest at gå efter lugten af løg, samt blomsterne når man skal bestemme ramsløg.

Høst og anvendelse?

  • Skær eller klip bladende af og skyld dem grundigt.
  • Kan samles fra marts til juni.
  • Bruges som hvidløg.
  • Hele planten kan bruges.
  • Brug bladene fint snittet i kartoffel salat, supper, gryderetter eller på smørrebrødet. Pesto, gem den i smør poser eller bøtter i fryserem. Bevare måde smag og farve. Brug blomsterne som graniture eller i salater og æggeretter. Brug frøene i juni og sylt dem som kapers.
  • Kød, fisk, pesto, pasta, pizza, supper, kryddersmør, sauce, og marinder.
  • Lidt af den stærke løgsmag aftager ved opvarming.
  • Bladende høstes gerne ingen blomstning i maj-juni inden smagen bliver for løget.
  • tørres

Lægemedicin:

  • Har været brugt til at gavne helbredet.
  • Indeholder op til 10 gange mere C-vitamin end citroner
  • Som i hvidløg findes stoffet allicin, som er stærkt bakterie parasit og svampedræbende.
  • Blodtryks ned sænkende, kolesterolsænkende, cancerforebyggende, smertestillende ved ledsmerter, forebygger åreforkalkning, fyldt med antioxidanter og virker generelt styrkende på immunforsvaret.

Historie:

  • Fund af frø fra ramsløg ved Tybrind vig bopladser vidner om udnyttelse af ramsløg
  • Arkæologiske udgravninger har påvist, at man allerede i bondestenalderen for omkring 6000 år siden brugte ramsløg i husholdningen
  • Oret ramsløg kommer af gamle germanske ord. At noget lugter ramt=ilde.
  • Stednavne i Danmark vidner om betydningen af planten. Fx Ramskov.
  • Pollen er fundet i bondestenalderen.
  • Før i tiden troede man at det var spanke soldater (I 1818) der blev indkvarteret i Aarhus under Napoleonskrigen og medbragte løgene til brug for madlavning, men dette er usansynligt.
  • Før i tiden troede man at ramsløg  kunne uddrive alt ondt.
  • Pollenrester fra ramsløg er fundet ved Øm Kloster (1200 tallet) i Skanderborg. Så krydderurter som ramsløg har sikkert været almindelige i det middelalderlige køkken.

Opskrifter

Lammekølle i imiteret “jordovn” med nye kartofler og ramsløg

Koreansk bibimbap med vilde råvare

Risotto med ramsløg og gremolata

Vilde tarteletter med forårsvampe og ramsløg

Ramsløgs karry

Urte scones – Lækre scones med vilde urter

Hjemmelavede ramsløgs gnocchi

Vild pastasalat med ramsløgskapers og strandurter

Pesto med brændt fennikel og ramsløg

Pasta macaroni med ramsløg, ærter og kylling

Dampede blåmuslinger med ramsløgs og løgaske

Ramsløgs focaccia

Vild hummus toppet med lam og urter

Stenaldergryde med røget flæsk, knoldselleri og vintergrønt

Biryani med æg og ramsløg

Oksefilet i sousvide – Med sauterede ramsløg og vild chimichurri

Vild risnudelsalat med sesamfrø og forårsgrønt

Goong ob woon sen (Glasnudler, rejer og ramsløg)

Hjerter i flødesauce med tyttebær og ramsløg

Ramsløgs kimchi – Fermenteret ramsløg

Laksesuppe med ramsløg

Onepan – Pasta alla puttanesca med nordiske oliven og ramsløgskapers