Sank en pastaret
At sanke ind til et hurtigt og lækkert måltid er faktisk meget simbelt. Du behøver ikke engang være urtekyndig eller botanisk interesseret. Så længe ønsket om et lækket måltid er tilstede er du godt på vej. Der er kun nogle få ting man skal huske på inden man går igang. Noget af det vigtigste når man sanker i naturen er, man kan ikke være kræsen. Derudover skal man seflølgelig kun høste fra rene områder væk fra trafik og sprøjtegifte. Det er faktisk så simpelt som en gå en tur i parken, bogstavelig talt.
Hvordan finder jeg urterne?
Problemet er at rigtig mange frygter at komme hjem med noget giftigt. Man skal bare lige huske på at de fleste planter der omgiver os på normalt basis, er spiselig og faktisk rigtig sunde for os at indtage. Ligesom medicin, er de, for de gror i naturen og er meget modtstansdygtige. Imodstæning til mange domesticerede planter og grøntsager der behøver helt specielle forhold foat gro rigtigt. Derudover er det her tale om planter der stadig voksede inden vi kom og høstede dem. Du finder ikke friskere råvare med mindre du har en have.
Det første du gør er simpelthen at tage et net, en pose, en kurv eller lignende over skulderen. Medbring gerne en saks eller mindre kniv. Vælg et sted du synes om med masser af grønne områder. Gerne en skov, en park, eng, mark eller strand. Herefter handler det bare om at gå og være opmærksom på dine omgivelser. Se det som en oplevelse hvor du ikke ved hvad dubyttet ender med. Du ved aldrig hvad du kommer hjem med og man kan hurigtgt blive oevrrakset over mængden af fødevare derude.
Når du er ude og sanke, har du et mål. Det er at komme hjem med noget spiselig. Derfor skal man hele tiden kigge sig omrking, også selvom der ikke umiddelbart er noget. Hvis du ikke er særlig urtekydnig er der planter som er meget nemt genkendelige og derfor kan betegnes som begynderplanter. Planter som mælkebøtte, skvalderkål, ramsløg og tusindfryd er nogen man sjællent går galt i byen med. Er du lidt mere øvet i det med planterne handler det mere om at kende planten i sine forskellige stadier af vækst. Om vinteren gemmer den sig under bladene og man må ty til en skovl eller lignende. Men en plante kan forandre sig meget henover forår og sommer og det er derfor vigtigt at man kender den godt, så man altid kan spotte den.
Hvordan bruger jeg urterne?
Dette indlæg har jeg valgt at kalde “sank en pastaret” og med det betyder det planter som er rigtig gode når de bliver tilberedte. Derudover vil jeg vise hvor nemt det kan være at samle ind til et hurtigt og i den grad billigt måltid. Når man først har urterne kan man hurtigti smække en lækker ret sammen hvis man har ting som parmesanost, citronskal og olivenolie. Disse tre ting er noget jeg altid har på lager og de kan nemt skabe et lækkert måltid med vilde råvare.
- 1 pose penne eller rigatoni
- 1 god portion vilde urter som brændenælde, vilde løg, vinterkarse, ramsløg, rød tvetand, fuglegræs, skvalderkål og mælkebøtte)
- 4 spsk olivenolie.
- Saft og skal af 1 økologisk citron
- 1 håndfuld friskrevet parmesanost.
- Kog pastaen efter pakkens anvisninger.
- Imellemtiden skæres vilde løg og ramsløg i mindre stykker og steges på en pande i lidt olie og salt.
- Tag dem af varmen når de bliver gyldne.
- Skyld nu urterne grundigt og hak dem let.
- Put dem i et dørslag og hæld så den kogte pasta (med pastavand) henover urterne. På denne måde bliver de mild tilberedte.
- Tilsæt nu olivenolie, citronsaft, skal, de stegte vilde løg og revet parmesanost.
Set fra venstre øverste hjørne mod højre: Rød tvetand, vandkarse, sandløg, løgkarse, skvalderkål, mælkebøtte, brændenælde og ramsløg.
Skyld urterne grundigt og hak dem let. Put dem i et dørslag og hæld så den kogte pasta(med pastavand) henover urterne. På denne måde bliver de mild tilberedte. Nu skal retten bare peppes op med en shat olivenolie, citronsaft, skal og revet parmesanost.
Velbekomme!