Spiselige planter i din græsplæne

maj 23, 2018
Græsplæne

Spis din græsplæne

Spiselige planter i naturen skal man ikke lede længe efter. De er faktisk lige udenfor på det nærmeste græsområde, græsplæne eller park. Mange af disse planter nogle som folk ofte overser fordi at de ikke er til at se, grundet jævnlig klipning af græsset. De planter der er bliver derfor aldrig særlig store så måske du skulle lade din græsplæne stå lidt uklippet i lidt længere tid. Græslæner er faktisk ofte hjemsted for rigtig mange vilde spiselige planter og man kan hurtigt få samlet sig ind til en lækker frisk salat. Jeg tror meget sjældent jeg køber grøntsager om sommeren, endnu sjældnere køber jeg salat. Det er så nemt bare at gå ud i græsplænen og hente noget derfra og der er rigeligt at finde. Det eneste man skal huske på når man høster fra plæner er at, sikre sig at de planter som man har udset sig, ikke har været sprøjtet. Er man så heldig at have sin egen græsplæne behøver man ikke engang gå langt for sin mad.

Mælkebøtte

mælkebøtte

Mælkebøtten, en plante man enten hader eller elsker. For mit vedkommende så elsker jeg den. Den er en af de sundeste planter fundet i naturen overhovedet og så smager den også rigtigt godt. De unge blade kan bruge i salater hvor de ældre blade kan være en smule bitre. Men en smule fløde og smør kan gøre underværker. Selve blomsten er mindre bitter og kan dyppes i pandekagedej og stegt på panden. Roden kan også bruges som kaffe erstatning. Man kan kende mælkebøtten op  på sine grønne savtakkede blade der kan komme i flere variationer, og selfølgelig den gule blomst det er meet letgenkendelig. Mælkebøtte vokser særlig på græsplæner hvilket de fleste hader. Men lære man at værdsætte den kan den bidrager med store mængder næring og gode vitaminer og mineraler.

Røllike

Røllike er en plante som ofte vokser på græsplæner (vist sammen med Bellis på øverste billede), men ikke mage kender til den. Det er faktisk en gammel lægeurt som særligt blev brugt som afkog, til at behandle hoste og febersygdomme. I dag bruger man den stadig på lignende måder. Udover sine medicinske egenskaber har den også en fremragende smag. Røllike er let krydret og egner sig særligt godt i ovenretter. æg eller kødretter. Man kan kende rølliken på sine mørkegrønne fjerligende blade, hvide små blomster og krydrede duft. I plænen ses den ofte kun med sine så blade da den sjældent når at vokse sig til sin fulde størrelse.

Bellis (Tusindfryd)

Bellis eller tusindfryd er nogle små fie fætre som de fleste har stiftet bekendskab med på et eller andet tidspunkt. De er nemme at kende på deres små hvide kronblade, hule midte og lysgrønne afrundede blade. Bellis vokser sammen med mælkebøtten på de fleste græsplæner og kan hurtigt løfte en ret kedelig anretning til det fineste mesterværk. De små hvide blomster har en dejlig smag der er svær at placere. Den egner sig særligt godt i salater eller som pynt på kager eller bagværk.

Skivekamille

Af og til kan man være heldig af have skivekamilie i sin græsplæne. Den vokser dog gerne på tørre drænede jorde. Skivekamille har en dejlig duft og smag af en blanding af kamille og ananas derfor bliver den ofte også kaldt ananas kamille. Brug det små afplukkede blomster i deserter eller til en beroligende kamille te.

Almindelig syre

Almindelig syre er faktisk en vild udgave af den almindelige havesyre. Den er sammen med alle arter a rumex i familie med boghvede. Almindelig syre er nem at kende på syne kødfulde blade og enormt syrlige smag. Bliver den tilstrækkelig står får den fine let rødlige frø som også gør den letgenkendelig. Den almindelige syre vokser ofte i græsområder i små grubber og kan bidrage til en lækker grøn salat. Så hvis du har fundet en god plet med syre i din plæne skal du huske at spise den med omtanke grundet det høje indhold af oxalsyre som også er at finde i spinat og rabarber. For store mængder af denne syre kan nemlig skade leveren men kan sagtens indtages i mindre mængder ogle gange om året.

Fuglegræs

Fuglegræs er en meget undervurderet vildspiselig plante. Den har en skøn smag der kan sammenlignes med en blanding af ærter og salat. Den er nem at kende på sine små spidse blade og hvis blomster der ofte ses med 10 kronblade. Fuglegræs vokser særligt nær forstyret eller opgravet jord og ses derfor ofte i plæner eller nær bebyggelse. Den er skøn i en ny grøn forårsalat.

Kløver

Hvem har ikke siddet med sine små barnefingre i græsset og ledt efter firkløvere? hvis bare der var nogen der havde fortalt mig at kløver var spiselig dengang jeg var lille så var jeg et meget sundt barn. Alle medlemmer af kløer familen er spiselig i en vis grad men nogle er dog bedre end andre. De bedste heribland men også de mest almindelige er hvid og rød kløver. Den røde kløver kan kendes på sine røde blomster, ovale blade og lyse afmærkning i midten af bladet. Hvid kløver har ere runde blade og hvide blomster. Brug dem i en frisk grøn salat eller som pynt på kager.

Marts viol

Marts viol kommer i det tidlige forår og hele planten er spiselig. De små lilla blomster som er formidable i deserter, gør den letgenkendelig. De grønne hjerteformede blade har en mild smag og egner sig godt i salater. Det er ikke alle de er så heldige at have violer i deres have men de vokser ofte i nærheden, så det er med at holde øjnene åbne.

Skvalderkål

Skvalderkål er nok e hver haveejers skræk, bortset fra mig, jeg ville tage imod den med åbne arme. De små nye skud fra skvalderkål er nemlig en delikatesse og kan bruge på mange forskellige måder. De kan bruges i salater eller som erstatning for spinat. Denne plante er faktisk også en gammel lægeurt og har været brugt som middel mod gigt. Derfor indeholder den rigtigt mange vitaminer og mineraler bland andet C vitamin. Skvalderkål kan kendes på sine tre delte blade og hvide blomster der sidder i en skærm. Man skal være lidt forsigtig med arter af skærmblomstfamilien da der findes nogle ret giftige i blandt men skvalderkål er rimelig nem at genkende. En anden måde at genkende planten er ved dufte- Duft og smag minder nemlig om en blanding af gulerod, persille og selleri.

Ager tidsel

Sagde du lige at tidsler var spiselige? Ja det gjorde jeg faktisk. Alle arter at tidselsfamilien er faktisk spiselige, men igen nogle er bedre end andre. Den almindelig ager tidsel som vist her på billedet er den jeg oftest høster. Tidsler kan være en lidt besværlig affære men når man først har fået trimmet stilken for pigge og stikkende blade, kan de bruge som asparges og smager nogenlunde ligesådan.

Lancet og glat vejbred

Både lancet og glat vejbred er arter der ofte gror i græsplæner eller nær forstyret jord. De er nemme at kende med sine enten runde eller aflange blade med fibrøse medløbere der løber igennem bladet. Planter af vejbred familien har en lang historie som lægeurt bag sig og blev særligt brugt til at behandle sår og brændemærker. Vejbred har en smag som jeg synes minder om champignon men det er nok op til den enkelt eat placere dens smag. Om foråret kan planten bruge i slater hakket i mindre stykker eller i supper. Udover at bruge den i sin madlavning kan man også blende planten med kokosoile eller anden olie og få en helende salve ud af det.

Forslået

Ingen kommentare

Skriv et svar