Beskrivelse
Den rynkede hybenrose er en ca. 1,5 cm høj busk der ofte vokser ved de danske strande. Den betragtes som invasiv plante så pluk endelig løs af de frø fyldte røde frugter. Busken har lysgrønne blade og blomster fra maj-august med store pink blomster. De orange-røde frugter kan høstes fra juni til ind i efteråret. Nogle roser bære røde frugter langt ind i vinteren. Hyben frugter er særligt kendt for at være en af de fødevare med det højeste indhold af C-vitamin pr. 100 gram. Derudover er de fyldt med fibre, mineraler, sporstoffer, antioxidanter og en række andre vigtige vitaminer. Forskning viser at hyben er betændelses hæmmende og har derfor bland andet været brugt mod nyresten, blærebægerne og slidgigt. Brug hybenfrugter ligesom du ville bruge tomater. De har samme sødme men hyben frugter er mere fastet i strukturen. Alle arter af roser har spiselige blade og frugter, de egner sig derfor super godt til at blive syltet, bagt eller stegt. Vilde roser, bode blade og frugter er også gode i salater, eddike, olier, saft, snaps og marmelade.
Opskrifter
Chokoladetrøfler med hybenrose
Hjemmelavet ketchup med bagt hyben
Hjemmelavet rød karrypasta med hyben
Baba Ganoush med aubergine og hyben
Hyben Harissa – Nordisk inspireret chilisauce
Hybensuppe med hvidløg, urter og ostedumplings
Falafler med hyben og vilde urter
5 Opskrifter med Hybenrose Kronblade!
Foccacia med hyben og rosmarin (madbrød)
Mozzarella salat med bagt hyben og strandsennep
Couscous salat med hybenroser og mynte