Rynket Hybenrose (Rosa rugosa)

Hybenrose

Beskrivelse

Den rynkede hybenrose er en ca. 1,5 cm høj busk der ofte vokser ved de danske strande. Den betragtes som invasiv plante så pluk endelig løs af de frø fyldte røde frugter. Busken har lysgrønne blade og blomster fra maj-august med store pink blomster. De orange-røde frugter kan høstes fra juni til ind i efteråret. Nogle roser bære røde frugter langt ind i vinteren. Hyben frugter er særligt kendt for at være en af de fødevare med det højeste indhold af C-vitamin pr. 100 gram. Derudover er de fyldt med fibre, mineraler, sporstoffer, antioxidanter og en række andre vigtige vitaminer. Forskning viser at hyben er betændelses hæmmende og har derfor bland andet været brugt mod nyresten, blærebægerne og slidgigt. Brug hybenfrugter ligesom du ville bruge tomater. De har samme sødme men hyben frugter er mere fastet i strukturen. Alle arter af roser har spiselige blade og frugter, de egner sig derfor super godt til at blive syltet, bagt eller stegt. Vilde roser, bode blade og frugter er også gode i salater, eddike, olier, saft, snaps og  marmelade.

Opskrifter

Chokoladetrøfler med hybenrose

Hjemmelavet ketchup med bagt hyben

Hjemmelavet rød karrypasta med hyben

Baba Ganoush med aubergine og hyben

Hyben Harissa – Nordisk inspireret chilisauce

Hybensuppe med hvidløg, urter og ostedumplings

Syltede hyben

Falafler med hyben og vilde urter

Gin med sommerblomster

Syltede hybenroser

Hybenrose marmelade

5 Opskrifter med Hybenrose Kronblade!

Tørrede hybenroser

Foccacia med hyben og rosmarin (madbrød)

Mozzarella salat med bagt hyben og strandsennep

Couscous salat med hybenroser og mynte

Ras el hanout med tørret hybenrosen

6 Helt Vilde Canapéer