Røllike (Achillea millefolium)

Beskrivelse

Røllike er en flerårig plante der vokser stort set alle vegne, men særligt nær næringsrige vejkanter, strandenge og åbne græsarealer. Den bliver mellem 20-70 cm høj med en sej opret stængel. Man kan genkende røllike på sine små mørkgrønne fjeragtige blade og hvide blomster der sidder i små skærme. Planten kan høstes stort set hele året men de første små skud i foråret er særligt gode i salater, hvorimod de hvide blomster som man ser i juli, er vældig smukke som pynt.

Røllike har en stærk krydret smag med små bitre noter. Det er en gammel lægeurt som kan spores helt tilbage til stenalderen, hvor den bland andet er observeret i tænderne fra neandertalere. Røllike er antibakteriel og bruges derfor stadig mod fornøjelses besvær, hoste, forkølelse og feber sygdomme. I gamle dage kaldte man den bland andet for tømmermandsurt, ikke fordi kan skulle bruge den dagen derpå, men fordi det var en urt som alle tømmermændene brugte grundet sine mange heldbredende egenskaber. Med det sagt så er planten også brugt mod milde hovedpiner og mavebesvær, så den kunne faktisk bidrage til en styrkende dagen derpå drik.

Udover sine helbredende egenskaber som lægeurt, så smager røllike faktisk rigtig godt. Den er specielt god til kød og grøntsager. Man kan også bruge den som fyld til fisk, i dressinger eller som en krydret urtete.

Opskrifter

Græskarsuppe – Med vilde svampe, røllike og chiliolie

Blomme og oksestuvning i sylteglas

Duebryst med røllike og brombær sauce

Græskarsalat med efterårs grønt, feta og granatæble.

Couscoussalat med rødbede og medicinske urter

Vild bruschetta med pesto og æg

Vild Medicinsk salat, smuk og nærende!