Dunhammer (Typho Latifolia)

Beskrivelse

Dunhammer er en skøn og meget anvendelig råvare der kan bruges hele året! Den er 1- 2 meter høj og letgenkendelige på sine brune toppe der kommer i juni og juli.

Hvor finder man dunhammer?

Dunhammer er en art af græsfamilien og vokser i nærringsrige  vådområder, særlig ved søer og moser. Dunhammer er meget almindelig i Danmark og

Hvordan bruger man dunhammer?

Hele planten er spiselig, særligt rødderne, blomst samt det nederste stykke er stilken er særlig anvendelig.  Det nederste af planten smager mildt af agurk og om foråret kan den høstes og bruges som en hver anden grønsag. Med en smule smør eller syltet så er den super god til fisk. De grønne umodne blomster er særligt gode at spise som majs, dampet med en smule smør og urtesalt. Smagen kan sammenlignes med en blanding af squash og agurk og de afpillede blomster kan bruges i supper, pandekager, salater, you name it, og så er de gratis! Dunhammer pollen også en delikatesse når det kommer til smag og farve. Roden kan man udvinde stivelse af og bruge i brød. Det er dog en temmelig besværlig proces og jeg foretrækker at bruge planten forår og sommer. 

Hvordan og hvornår høste man dunhammer?

Dunhammer kan høstes hele året alt efter hvilken del man er interesseret i. Den nederste sprøde del af planten høstes i foråret ved at trække de grønne skud op af vandet. De yderste blade kasseres indtil man kommer til den lyse inderste kerne som er sprød og lækker. I juni-juli danner planten en han og en hun blomst. Han blomsten (som er det øverste del af planten) høstes ved at brække den af fra hun blomsten. Roden er bedst at høste efterår og vinter når planten har trukket sig tilbage. 

Opskrifter med dunhammer

Dunhammer fritter med vild tzatziki

Linguini med dunhammer pollen, skud og blomster

Hjemmelavet sushi med vilde grøntsager