Thai larb salat – Med sankthansurt, skvalderkål og sødskærm

juni 20, 2017
Thai larb

Traditionel Thai Larb

Thai Larb er en traditionel thailandsk ret, den er forholdsvis nem at gå til og kræver ikke mange minutter i køkkenet. Larb er en thai salat, men istedet for en typisk salat med grøntsager, kan thai larb mere beskrives som en slags kød/protein salat. Så der er rigtig gode nyheder til kødelskerne, nu kan man spise salat uden salat men med kød i stedet. Det hakkede kød er traditionelt smagt til med fiskesovs, chili flager, lime saft og ristet sticky rice, samt et sortiment af forskellige krydderurter som mynte, koriander og thaibasilikum.

Thai larb bliver oftest lavet med hakket svinekød men der findes også varianter med hakket kylling eller and. Jeg valgte at bruge and, da det i min optik er noget af det bedste kød protein man kan få! Man kan også vælge at bruge fisk eller lave en vegetar udgave med tofu eller svampe, der er nogenlunde frie tøjler! Man bruger sjælendt frisk chili i thai larb men istedet bruger man chili flager. Dette giver salaten lidt farve og en smule varme.

Her vil du finde en autentisk version af larb som den spises i Thailand, men i stedet for thailandske kryderurter har jeg valgt at bruge nordiske urter som kan plukkes i naturen. Larb er en frisk og smagfuld ret og har du før stiftet bekendskab med den så er jeg sikker på du vil elske denne opskrift, og har du aldrig prøvet den, så kan du se frem til en skøn og lækker madoplevelse!

Nordiske krydderurter

Nu hvor jeg ikke er placeret i Thailand og det vrimler med vildtvoksende urter omkring i den danske natur, synes jeg at det var på sin plads at bruge de lokale urter i stedet. De urter som jeg har valgt at bruge er, sankthansurt, skvalderkål, mynte og sødskærm. Mynten kunne ikke undlades da den er et must i thai larb, heldigvis var den også at finde vildvoksende rundt omkring i Aarhus. Skvalderkål er en lækker krydret urt der vokser stort set alle steder i landet. Sødskærm/spansk kørvel passer perfekt til både and og svinekød med sine anis noter og sankthansurten bidrager med lidt sprødhed og er dejlig frisk, finthakket i salater som denne.

Et lille TIP til når man laver thai larb er at tilberede kødet i en lille kasserolle eller gryde. Tag den af varmen og bland så alle de andre ingredienser i så det kan køle af inden det vendes sammen med de grønne urter. Dette gør man for at undgå at de falder sammen og mister deres sprødhed.

I Thailand spiser man traditionel sin larb med en skål thai sticky rice, sammen med en frisk grøn papaya salat (som tam ), eller salatblade. Jeg har valgt at tilføje et halveret hårdkogt æg, både fordi det gør retten endnu smukkere at se på og så smager det bare rigtig godt sammen med den friske salat.

En af de mest essentielle ingredienser i thai larb er ristede sticky rice (Khao Kua). Den er vigtigt fordi den giver salaten et sprødt og knassende bid samt en ristet aroma. Thai stickey rice kan efterhånden købes i det fleste asiatiske butikker og derfra en det meget nemt at riste dem selv derhjemme! Det går egentlig bare ud på at riste de hvide ris på en tør pande indtil de bliver gyldne.

Derfra kan man enten male risene i en food proceccor eller kværne dem i en morter (Det var hvad jeg gjorde). Når det malede ris-pulver er færdigt kan det lægges til side indtil det skal bruges i salaten.

Velbekomme!

Thai larb salat med and, nordiske urter og ristet
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Hjemland: Thailand
Antal personer: 4
Ingredienser
  • 4 spsk thai sticky rice
  • 300 g hakket and eller svinekød
  • 0,5-2 spsk chili flager
  • 1 spsk sukker
  • 2 spsk fiskesovs
  • Saften fra 2 lime
  • 1-2 løg eller 3-4 skalotteløg
  • 3-5 forårsløg eller 1 bundt ramsløg.
  • 1 bundt frisk mynte finthakket
  • 1 bundt skvalderkål fint hakket
  • 1 bundt sødskærm fint hakket
  • 1 bundt sankthansurt hakket i strimler.
Fremgangsmåde
Ristet sticky rice (khao kua)
  1. Rist de hvide ris i en tør pande indtil de bliver gyldne.
  2. Kom nu de ristede ris i en morter og kværn risene indtil de bliver til en fint pulver (En blender eller food processor er også fint).
  3. Når det malede ris-pulver er færdigt kan det sættes til side indtil det skal bruges i salaten.
Thai Larb
  1. Steg kødet i en mindre gryde indtil det er helt gennemstegt. Tilsæt eventuelt lidt vandt hvis kødet bliver for tørt.
  2. Tag gryden af varmen og tilsæt chiliflager, sukker, fiskesovs, limesaft og ristet ris-pulver.
  3. Lad nu kødet køle af inden salaten bliver vendt sammen.
  4. Hak løget så fint som muligt (skyld eventuelt løgstrimlerne for at fjerne den stærke løgsmag)
  5. Hak nu forårsløg og krydderurter.
  6. Tilsæt grøntsagerne til det afkølede kød og vendt salaten sammen.
  7. Smag salaten til med sukker, fiske sovs og lime.
  8. Server salaten med friske afplukkede mynteblade, skvalderkålsblomster og et halveret hårdkogt æg.

 

Forslået