Sort svampesalt af paryk blækhat

oktober 9, 2017
Paryk blækhat

Paryk blækhat (Coprinus comatus)

Nu kan man rigtig mærke efteråret og der er masser af svampe at finde alle vegne. Der er nogle arter der er meget letgenkendelige, særlig disse paryk blækhatte.

Paryk blækhat vokser ofte i gruber på store græsarealer, ligesom det var tilfældet her på billedet. På en fredelig fodboldbane i Odense stod der et helt landskab af store flotte parykblækhatte. Sikke en chance, de skulle med hjem!

På dette tidspunkt havde jeg hverken fundet eller arbejdet med paryk blækhatte før. Derfor plukkede en god pose fuld af svampe i forskellige stadier. Da jeg kom hjem kunne jeg hurtigt så hvorfor de fleste vælger at samle de yngre svampe. Rigtig mange af dem jeg havde fået med hjem var blevet helt sorte og smattede. Jeg lærte på den hårde måde at paryk blækhatte helst skal tilberedes lige efter indsamling. Mine havde simpelthen ligget for længe i posen. Det der sker med paryk blækhatte når de “blækker” er at når svampen modnes smider den sine spore for at formere sig. De sorte lameller går nærmest i opløsning og “blækket” falder til jorden for at svampen kan formerer sig.

Svampesalt

Jeg smider sjældent råvare ud, så jeg begyndte at tænke…Hvorfor ikke bruge det sorte “blæk” på en eller anden sjov måde. Jeg lejede med forskellige ideer til hvor den sorte farve kunne optræde og kom hurtigt frem til at prøve med en sort salt. Jeg har ofte gerne ville bruge sort farve i mad, men det er ikke så ofte den optræder så kraftigt i naturen. Det var derfor et rent lykketræf da jeg kom på at bruge de “dårlige” svampe alligvel. Jeg grublede lidt over om det overhovedet var muligt og om den sorte farve ville træde ordenligt i kraft. Det måtte man sige den gjorde! Resultatet blev en kuldsort salt med smag og duft af vilde svampe. Den sorte svampesalt er smuk i sig selv og super lækker til brødet eller retter hvor der indgår svampe eller kød. Den holder sig tilmed rigtig fint og den sorte farve falmer ikker med tiden.

Jeg har ikke stødt på denne udnyttelse af det sorte “blæk” fra paryk blækhatte før, men jeg må sige at næste gang jeg støder på ældre paryk blækhatte, så skal de med hjem!

Sort svampe salt af parykhat
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Måltid: Konservering
Hjemland: Nordisk
Ingredienser
  • 10-15 ældre paryk blækhatte
  • 1 dl havsalt
Fremgangsmåde
  1. Start med at mose paryk blækhattene med fingrene eller kom dem i en blænder. De må gerne have stået i nogle timer så den sorte farve træder mere frem.
  2. Kom nu svampe mosen igennem en si og gem saften. Den skulle gerne være kulsort.
  3. Hæld nu den sorte svampesaft op i en gryde og giv den et hurtigt opkog.
  4. Tilsæt nu havsalt og opløs så meget som muligt i svampe saften. Lad eventuelt gryden blive på blusset for at opløse mest muligt salt. Det gør ikke noget hvis en del uopløst salt er tilbage.
  5. Kom nu salt opløsningen ud i et ildfast fad og bag det i ovnen ved 50-60 grader indtil det er helt tørt. Dette kan tage mellem 2-4 timer afhængig af tykkelsen på fadet og mængden af væske. Tjek til saltet undervejs.
  6. Når saltet er fuldstændig tørt kan det køres igennem en blender eller en morter for at gøre det helt fint.

 

 

Forslået

Ingen kommentare

Skriv et svar