Spiselige træer og buske!

maj 16, 2018
træer og buske

Træer og buske

Træer og buske er faktisk en rig kilde til store mængder føde. Om foråret bidrager træerne med blade, knopper, pollen, nye skud, blomster og frø. Det er rigtig mange forskellige smage og teksturer at hente her. Der er et hav af muligheder med disse råvare og det er kun fantasien der sætter grænser. Jeg bruger særligt disse i salater, i deserter, til saft, salt, sukker, olier eller sylt. Der er rigtig mange forskellige træer at gå til, nedenfor har jeg listet nogle af dem op.

Spiselige træer er med nåle, knopper og kogler

Gran, lærk og fyretræer og særligt gode når det kommer til at høste nåle og pollen knopper. De nye skud kan høstes fra maj og indtil nålene bliver for hårde at tygge. Min absolutte favorit må være de små umodne pollen knopper fra fyretræer. Pollen knopperne høster man lige inden de frigiver deres pollen, dette kommer lidt an på vejret men engang i maj som regel. Disse sylter jeg i en lage af lige dele vand, eddike og sukker. De er saftige, sprøde, perfekte som topping på alle tænkelige retter. De helt nye små kogler kan også bruges til sylt eller i sirupper.

Spiselige træer med blade og frø

Når det kommer til at høste de første nye blade, er der træer som bøg, birk, elm, lind og hassel. Med bøg, elm og birk skal man være hurtig da de er de første der springer ud. Linde træet springer lidt senere ud og kan derfor høstes fra maj. Alle disse blade er gode at bruge i salater, til saft, sorbet eller dressinger. Elm er noget særligt da de ikke kun får spiselige blade om foråret, men også selve elmfrugten, også kaldet manna er spiselig. De har en helt fantastisk smag der kan minde om små nye kartofler og er derfor gode i salater eller som topping.

Spiselige træer med blomster og knopper

I april og maj er der smukke blomster alle vegne men særligt blomster fra mirabelle, slåen, æble, hylde, syren og hvidtjørn. Alle disse blomster på lidt forskellige tidspunkter så det er med at holde godt øje med dine lokale træer. I maj er det træer som slåen, æble, syren og hvidtjørn der springer ud og disse er rigtig gode til saft, i kager, salater eller som prikken over i’et på kagen. Blomster knopper som blandt andet kan høstes fra hyldebærtræet, eller fra andre planter med uåbnede blomster, kan bruges til at lave små hjemmelavede kapers. Dette gøres ved at salte de uåbnede blomster i rigelige mængder salt, i 3-4 dage hvor de herefter kommes i en syltelage.

Forslået

Ingen kommentare

Skriv et svar