De vildeste nudler med hasselnødder og vilde løg

februar 13, 2019
nudler

Vilde skræppe nudler

Jeg må indrømme…jeg elsker pasta og alt hvad der bare ligner. Så derfor er frisklavede nudler i alle afskygninger placeret meget højt på min liste over livretter. Disse hjemmelavede soba nudler på skræppemel, med brunet smør dressing, hasselnødder og vilde løg, har jeg dog et særlig blødt punkt for. Jeg kunne sagtens eliminere op til flere skåle af disse helt perfekte vilde nudler! De er SÅ gode, med en mild eftersmag af nødder og en helt utrolig farve!

Hvad er soba nudler?

Normalt er traditionelle soba nudler glutenfri og lavet på 100% boghvedemel kaldet juwari soba. Dette gør dejen utroligt svær at arbejde med da gluten normalt gør dejen elastisk. En anden type soba, kaldet Ni-hachi består af 80 % boghvede og 20% almindeligt hvedemel, som er langt nemmere at have med at gøre, især når det kommer til de hjemmelavede nudler. En smule hvedemel hjælper nemlig med at holde sammen på dejen, så den bliver mere elastisk og ikke smuldre så nemt.

Hvad er skræppe?

Butbladet skræppe og kruset skræppe er begge meget talrige planter, der er meget almindelige i Danmark. De er begge af den plante slægt der hedder rumex, derfor er i også i familie med den mere kendte havesyre eller almindelige syre. Derudover er den også en fjern forfar til den almindelige boghvede. Den vokser særligt på store græssede engområdet eller heste folde. I august visner planten og frøene modnes ved at falme fra grøn til rødbrun. Man kan også høste de unge blade og bruge dem som et supplement til spinat. Frøene er nemme at høste og når diverse smådyr er sorteret fra, skal de bare tørres og males til mel. HER kan du læse mere om hvordan du laver  dit eget skræppemel. 

De vildeste nudler med sandløg og hasselnødder
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Antal personer: 4 personer
Ingredienser
Soba nudler:
  • 300 g hvedemel
  • 3 spsk skræppemel
  • 1,5-2 dl vand
  • 1 nip salt
Dressing
  • 100 smør
  • 5 spsk soya
  • 0,1-1 tsk sukker
  • 1 håndfuld hasselnødder
Pynt:
  • Sandløg, ramsløg eller purløg.
Fremgangsmåde
  1. Bland de to slags mel, sammen med salt og tilsæt vandet langsomt. Bland ingredienserne sammen til de danner en fast dej.
  2. Æld dejen samen indtil den er fast og smidig (omkring 10 minutter)
  3. Er dejen for tør så tilsæt mere vand og mere mel hvis den er for våd.
  4. Lad dejen hvile i mindst 30 minutter.
  5. Skær nu dejen i mindre stykker og rul den enten med håndkraft eller via en pastamaskine, så den får en tykkelse på ca. 1,5 mm.
  6. Drys med rigelige mængder mel og fold dem på midten indtil du står med en flad pølse som vist nedenunder.
  7. Find den skarpeste kniv i dit køkken frem og skær forsigtig dine nudler ud, i en tykkelse på ca. 1,5 mm.
  8. Tilsæt mere mel, tag fat om nudlerne og ryst dem sammen en smule så de folder sig ud. Læg dem til side indtil alle nudlerne er klar (Hvis du ikke ønsker at spise alle dine nudler med det samme kan du vælge at fryse dem ned. De kan holde sig sådan i ca. 3 måneder).
  9. Kom en gryde med letsaltet vand i kog og anbring forsigtig soba nudlerne heri.
  10. Kog dem ved højeste varme i 60 sekunder.
  11. Skyld dem nu under rindende koldt vand indtil de er fuldstændig fri for stivelse.
Dressing:
  1. Anbring smørret i en gryde og lad det bruse op indtil det begynder at brune og dufte af nødder.
  2. Skru ned for varmen og tilsæt soya samt hakkede hasselnødder og smag til med sukker
Anret:
  1. Kom de kolde soba nudler i en skål, held den lune dressing over og pynt med fint hakkede vild løg.

Dette er sandløg, med deres små grønne toppe der stikker op i det meget tidlige forår (februar-april). De ligner purløg og smagen er nogenlunde ligesådan.  Som det fremgår af billedet, så ligner de usandsynlig meget almindeligt græs, så det er med at holde godt øje når man skal finde dem. Sandløg kan genkendes på sin hule stængel og selfølgelig lugten af løg. Jeg bruger dem ofte til at toppe retter af med.

Skær dejen i mindre stykker og rul den enten med håndkraft eller via en pastamaskine så de får en tykkelse på ca. 1,5 mm. Drys med rigeligt med mel og fold dem på midten indtil du står med en flad pølse som vist til venstre. Find den skarpeste kniv i dit køkken frem og skær forsigtig dine nudler ud, med en tykkelse på ca. 1,5 mm. Tilsæt mere mel og tag fat om nudlerne og ryst dem sammen en smule så de folder sig ud. Læg dem til side indtil alle nudlerne er klar (Hvis du ikke ønsker at spise alle dine nudler med det samme kan du vælge at fryse dem ned. De kan holde sig sådan i ca. 3 måneder).

Nyd dine friske soba nudler med den lækre og simple dressing der er lynhurtig at smække sammen.

Velbekomme!

Forslået

Ingen kommentare

Skriv et svar