Nordiske oliven – Saltede blommer

juli 3, 2018
saltede blommer

Saltede blommer ?

Saltede blommer, også kaldet nordiske oliven kan bruges på samme måde som de rigtige oliven, da de ligner dem i både smag og udseende. De er enormt nemme at lave og kræver kun to råvare, nemlig salt og blommer. De saltede er derfor gode til tapas, i salater, dressinger eller i gryderetter.

I vores moderne samfund, er det måske ikke længere nødvendigt, men jeg elsker den gamle tradition med at forberede sig til den kommende vinteren. Derfor er jeg altid klar når de første grønne umodne blommer melder deres ankomst og jeg salter gerne så jeg har til mindst et stort glas.

Flere metoder

Der findes flere forskellige fremgangsmåder til disse nordiske oliven og jeg tror det er op til den enkelte hvilken en man finder bedst. Til mit første forsøge, prøvede jeg oversaltnings metoden. Det fungerede fint og blommerne smager skønt, men de er hvinende salte! Det er næsten for meget for den almindelige dansker der måske ikke spiser så meget salt i en omgang. Selv for mig der er lidt af en saltgris, må jeg overgive mig.

Jeg prøvede efterfølgende med andre metoder for at undgå den overdøvende salte smag. Jeg prøvede med en metode jeg vil kalde saltlage metoden, som går ud på at man prikker et lille hul i hver blomme og ligger dem i en saltlage. Efter nogle uger i saltlagen trækkes væsken ud af kødet og de bliver mere faste. Grundet den milde fermentering for de en helt fantastisk aroma der kan samenlignes med den fra rigtige oliven eller den japanske udgave umeboshi.

Nordiske oliven - Saltede blommer
 
Skribent:
Ingredienser
 • 1 kg grønne umodne blommer (Husk at tjekke alle blommerne for stød og ormehuller)
 • 100 g groft salt
 • 1 liter vand
 • Vegetabilsk olie
 • Tørrede urter
Fremgangsmåde
 1. Skær et lille snit i hver blommer med en kniv og skyld dem under koldt vand.
 2. Kom dem i en beholder og dæk dem med vand og salt.
 3. Kom låg på og lad blommerne fermentere i 2-3 måneder (Husk at røre rundt engang i mellem) Man kan vælge at lade sine blommer stå i køkkenet eller i et køligt lukket rum. Ved stuetemperatur sker fermenteringen blot hurtigere.
 4. Efter 2-3 måneders saltning, kasseres vandet og blommerne kommes på rene skoldede glas.
 5. Fyld glassende med olie eller en ny saltlage og dine yndlings tørrede urter og luk dem stramt til.
 6. Lad blommerne stå og trække i et par måneder inden brug. Jeg synes dog at den bedste smag opnåes efter 1 år på glas.

De umodne blommer skal plukkes mens de stadig er grønne og faste.

Som det fremgår af billede har den helt utrolige mængde sol, medvirket tidlige grønne blommer (sidst i juni) men en fuldstændig knastør græsplæne.

De saltede blommer før og efter en uges saltning.

Forslået

Ingen kommentare

Skriv et svar