Skovsyre sauce som i stenalderen
Inspirationen til denne ret kom fra en af mine yndlings bøger af serien Jordens børn, af Jean M. Auel. Det er ialt 6 bøger der handler om livet i stenalderen for mange tusind år siden, da mammutter var en velkendt del af landskabet. Jeg lader mig ofte inspirere af disse bøger og ideen til denne ret kom fra den tredje bog i serien “Mammutjægerne”. Her bliver hovedpersonerne serveret en helgrillet fisk med en grøn sauce på kogt skovsyre.
Det er meget sandsynligt at vore forfædre har spist noget lignende denne ret, da vi ved at man fangede og spiste store fisk og vilde planter som skovsyre var såvel som i dag, meget almindelig i fortidens skove. I bogen bliver skovsyren kogt og knust til en lind grød, da man formentlig ikke havde mulighed for at knuse planterne tilstrækkelig uden kogning. Men i dag har vi redskaber som mortere og blendere der gør dette muligt. Derfor undlod jeg at koge skovsyren, så de bibeholdte den friske syrlige smag der komplimentere fede fisk så godt.
- 4 friske fede fisk som ørred, laks eller makrel.
- 1 hvidløgsfed eller ramsløg
- 2 dl skovsyre (Gem lidt til pynt)
- 1 dl hakket skvalderkål eller persille (kan undlades)
- 1 tsk dijonsennep eller en et par kviste strandsennep
- 2 dl jomfruolivenolie
- Salt og pepper
- Varm grillen op, du ken enten bruge kulgrill eller gasgrill. Jeg fortrækker kulgrill eller åben ild, men man kan sagtens bruge en pande hvis man ikke har nogle af delene.
- Krydr fisken med salt inden i og udenpå og smør den med olivenolie.
- Læg fisken på varmen, og lad den grille 5 minutter på hver side, ca. 10 minutter i alt.
- Kom alle ingredienserne i en blender eller morter. Blend indtil man står med en blød ensartet sauce.
- Smag saucen til med salt og pepper.
- Læg den grillede fisk på et serveringsfad.
- Kom et par skefulde af den grønne sauce udover fisken og pynt med skovsyre og strandsennep eller andre friske salater og eller blomster.
- Spis den grillede fisk med små nye kartofler vendt i en enkel smørsauce.

Velbekomme!
Ingen kommentare