Luftrøret skinke med rensdyrlav og tyttebær

oktober 3, 2017
tyttebær

Tyttebær

Tyttebær er små søde og syrlige bær der ofte vokser i moss bevoksede skovområde, især i Norge og Sverige men de er også at finde i Danmark. De små røde bær er en delikatesse og kan bruges til rigtig mange ting. Når man først har smagt tyttebær forstår man hvorfor de var så populære og hvorfor de stadig er det.

Tyttebær er gode både i det søde køkken men særlig i det salte køkken kan de gøre en forskel. Deres søde syrlighed bidrager med et super godt modspil til fede kødfulde retter. Derfor kom jeg på denne lidt forhistorisk inspirerede anretning med udelukkende råvare man mener har været til rådighed i forhistorien.

Når jeg sammensætter retter går jeg meget op i at alle smage er tilstede, så sødt, surt, bitter,  salt og umami. Derudover er det også vigtigt at der er en række forskellige teksture. Så det søde og sure kommer fra tyttebærrene, det sprøde og bitre fra syltede ramsløgskapers samt rensdyrlav, lidt fedme fra bøffel mozzarella og umami fra den luftede skinke. Sammen udgør de alle en lækker sund salat med alt godt fra naturen og så er den også historisk korrekt. Det er stenalderkost når det er allerbedst.

Stenalderkost

Stenalderkost er moderne og skulle efter sigende være så sundt. Jeg kan til dels være enig hvis man snakker RIGTIG stenalderkost. Altså de råvare man mener var tilstede i stenalderen. Jeg er endnu ikke stødt på mango, kiwi eller bananer i arkæobotaniske skemaer over frø og plantedele fundet på stenalder bopladser.

Der er dog en række andre ting der ofte går igen, ting så hasselnødder, dunhammer og bær. Bær var noget man var utrolig glade for i stenalderen og med god grund, Bær indeholder nemlig rigtig mange vitaminer og mineraler der er vigtige for vores kroppe når sæsonen lakker mod enden og vinteren står for døren. Nogle bær har været særligt populære og et af dem var tyttebær. Tyttebær blev ofte indsamling og de har sikkert også været et lækkert tilskud til datidens stenalderkost. Tyttebær er derfor stadig værd at gå på jagt efter og de kan høstes fra august til ud på efteråret.

Udover tyttebær som råvare mener man at man måtte have kendt til forskellige måder at preparerer kød på, så det har kunnet holde sig i længere perioder efter jagten på et stort dyr. Også simple oste fremstilling er noget man har fundet spor efter i gamle lerkar og krukker fra stenalderbopladser.

Luftrøret skinke, rensdyrlav og tyttebær som en lækker lille forret!
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Antal personer: 4
Ingredienser
  • 1 god buket rensdyrlav
  • 1 l smagsneutral olie
  • 200 g tyttebær
  • 4-5 spsk sukker
  • 3 pakker bøffel mozzarella
  • 3 pakker lufttørret skinke som parmaskinke, skagenskinke eller seranoskinke
  • 1 glas syltede ramsløgskapers eller almindelige kapers.
  • Lidt god oliven olie
Fremgangsmåde
  1. Start med at komme tyttebærene op i en beholder med låg og tilsæt sukker.
  2. Ryst nu beholderen så bærrene kan afgive noget af deres væske og samtidig blive marineret i sukkeret. Lad dem stå sådan i mindst en time eller lav dem dagen i forvejen.
  3. Til den friterede rensdyrlav, varmes olien op i en gryde eller pande.
  4. Rensdyrlavet skal renses så tag eventuelt en pincet og fjern de små stykker af snavs der måtte sidde fast. Det skal være helt tørt og fast inden det kommes ned i olien.
  5. Friter de små buketter rensdyrlav indtil der ikke høres mere syden og drys dem med salt.
Anret
  1. Læg den luftørrede skinke på en tallerken og fordel mozarellaen i mindre stykker rundt omrking.
  2. Drys med ramsløgs kapers, lav og til sidst tyttebær.
  3. Kom evenuetl lidt god oliven olie på inden servering.

Velbekomme!

 

Forslået

Ingen kommentare

Skriv et svar