Mortensaften gråand som i gamle dage
Mortensaften gråand med gråbynke er inspireret af historiebøgerne hvor det særligt i 17-1800 tallet, var kendt at bruge gråbynke til at fylde i gåse og andestegen (Brøndegaard 1979: 278). Den krydrede urt som gror vildt i naturen smager af en blanding af salvie og rosmarin og passer helt perfekt til mortensaften and!
Mortensaften gråand med tyttebær og gråbynke
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
Skribent: Stephanie Straube Alemanno
Antal personer: 4 personer
Ingredienser
- 8 stk gråandebryster
- 100 g smør
- 1 dl tyttebær
- 2-3 spsk sukker
- 1 stort bundt gråbynke (både blomster og blade)
- Salt og peber
Fremgangsmåde
- Krydr andebrysterne med salt.
- Opvarm en pande med smør og lad det bruse op.
- Tilsæt lethakket gråbynke og lad det give smag til smørret.
- Kryd andebrysterne med salt og steg dem med skindsiden nedad i det brusende bynkesmør (Andebrysterne skal ikke have særlig meget. Lad dem brune godt af på begge sider og overhæld dem med den smagfulde smør).
- Tag andebrysterne af sammen med den sprødstegte gråbynke og skru ned for varmen.
- Tilsæt tyttebær og sukker og lad det hele koge ind til en kompot.
- -Server de stegte gråandebryster med den sprødstegte gråbynke og tyttebærkompot.
Kilder:
- Brøndegaard, V. J. 1978. Folk og Flora, Dansk Etnobotanik. Bind 4. Rosenkilde og bagger.