Sådan laver du din egen hjemmelavede ost
Det er overraskende nemt at fremstille ost hjemme i sit eget køkken. Den nemmeste at give sig i kast med er friskost da den ikke behøver at lagre. Det eneste man skal bruge, for at lave en simpel friskost er mælk og en eller anden form for syre som eddike eller citronsaft. Den færdige ost vil minde om blanding mellem en let ricotta og feta. Man kan eventuelt røre sin ost op med tørrede eller friske urter, for at give den et ekstra pift. Man kan også forsøge sig med en simpel rygning af sin hjemmelavede ost og på denne måde få en frisk og let røget rygeost.
- 1 liter sødmælk
- 2 tsk salt
- Saften fra 1 stor citron eller æbleeddike. (Der kan være brug for mere syre. Prøv dig frem, tilføj syre indtil mælken skiller)
- Hæld mælken i en gryde og varm den langsomt op.
- Lige inden mælken når kogepunktet, tilsættes syren.
- Rør nu rundt indtil mælken begynder at skille imens den stadig står på middelvarme. (Jo mere syre man tilsætter jo mere og hurtigere skiller mælken)
- Når osten og vallen er skilt fra hinanden, hældes den skilte mælk i et klæde for at skille væsken fra osten.
- Pres væsken ud med hænderne indtil de står med en fast og tør ost. Man kan lade osten stå i køleskabet og dryppe færdig natten over. Når osten er fast og tør kan kan bruges med det samme som en mild feta eller man kan pakke den ind i et viskestykke og lade den stå i yderligere 1-2 dage indtil den har opnået den ønskede fasthed.
Efterhånden som man begynder at være ferm i sin ostefremstilling kan man begynde at tilføje sine egne smage. Jeg har forsøgt mig med 3 forskellige med mine egne vilde krydreblandinger der kan plukkes i naturen. Den 3 forskellige oste blev toppet med: Vild sumak og tørret røllike. Brændenælde og løgkarsefrø. Enebær og gransalt.
Velbekomme!