Spiselig buket

april 27, 2019
Spiselig buket

En Spiselig buket

En spiselig buket er en smuk og anderledes måde at anrette sine urter på. Det kræver en smule ekstra fingerfærdighed men resultatet vil pynte på en hver tallerken. Her viser jeg hvordan man kan være kreativ med naturens vilde urter.

Teknik

Som sagt så kræver det en smule teknik at lave en spiselig buket. For det første skal man udvælge sine urter med omhu. De skal alle være nye og sprøde planter så man undgår en sej og træet stilk. Derudover skal de planter som man vælger, alle kunne spises sammen så de harmonerer og ikke overdøve hinanden. Hvis man som jeg har valgt mange karsearter, skal man være sikker på at de smager godt sammen og ikke er for bitre eller kraftige sammen med den udvalgte dressing.

Når du har udvalgt dine urter skal de trimmes og bindes sammen. Ligesom en almindelig blomsterbuket, skal stilken være forholdsvis fri for blade så man kan forme buketten uden at den bliver for voldsom. Efterfølgende kan man bruge større blade til at give fylde. Når buketten skal bindes sammen er det en god ide at bruge en såkaldt “spiselig tråd” forstået på den måde at man bruger en stilk eller lignende til at binde med. I mit tilfælde brugte jeg de seje fibre fra sødskærm, som jeg adskilte fra bladet. Så skal buketten bindes sammen, og nu handler det om at holde tungen lige i munden! Måske der kræver et par forsøg at få den helt rigtig buket, men når de er færdige er de super nemme at håndterer og anrette efterfølgende.

Spiselig buket
 
Skribent:
Ingredienser
Sennepsdressing
 • 1 spsk god sennep
 • ½ tsk. sukker.
 • 1 spsk. hvidvinseddike
 • Salt og peber
 • 2 spsk olivenolie
Creme fraiche dressing:
 • 1 spsk citronsaft
 • 1 spsk. olivenolie.
 • 3 spsk. creme fraiche.
 • Salt og beber
 • ½ fed hvidløg.
 • ½ tsk sennep.
 • 1 spsk. olivenolie.
Peberrodscreme:
 • 3 spsk creme fraiche mindst 18%
 • ½ spsk friskrevet peberrod (Eller til man er tilfreds)
 • En smile salt
Fremgangsmåde
Sennepsdressing
 1. Bland ingredienserne sammen og smag til med salt.
 2. Dyp den spiselige buket i dressingen og dryp den godt af inden den anrettes.
Creme fraiche dressing:
 1. Bland ingredienserne sammen og smag dressingen til med salt og sukker.
 2. Dyp den spiselige buket i dressingen og dryp den godt af inden den anrettes.
Peberrodscreme:
 1. Vend forsigtigt salt og peberrod i creme fraichen.
Creme fraiche sne:
 1. Følg instrukserne til creme fraiche dressingen og kom den i en beholder eller frysepose.
 2. Nu skal dressingen i fryseren og så den er fuldstændig frossen.
 3. Nu kan dressingen rives på et rivejern så den ligner nyfalden sne.

Set fra venstre mod højre:  Spiselig buket med peberrods creme og stenbidderrogn. Spiselig buket med creme fraiche dressing. Spiselig buket med senneps dressing. Spiselig buket med creme fraiche sne.

 

Set fra venstre mod højre: Her ses løgkarse, vinterkarse, marts viol og engkarse. Andre urter og blomster der kunne bruges er ramsløg, fuglegræs, tandfri vårsalat, skvalderkål og vild pastinak.

Den smukkeste af de fire efter min mening. Spiselig buket med creme fraiche sne. At lave sin egen velsmagende sne er faktisk utrolig nemt. Man laver simpelthen bare en dressing af fløde, creme fraiche eller kokosmælk, smager den til og kommer den på frost. Når dressingen er fuldstændig frossen kan den rives henover hvad som helst. Den frosne dressing vil lægge sig som nyfalden sne på din ret og skabe masser af wauw faktor!

Her ses den samme creme fraiche dressing som på billedet ovenover, men inden den kom i fryseren. Dressingen her består af creme fraiche, sennep, hvidløg, olivenolie, salt, peber og en smule sukker.

Spiselig buket af løgkarse, vinterkarse, martsviol, sødskærm og engkarse, med en peberrods creme og stenbidderrogn. Dejlig og frisk lille salat der skriger forår. Cremen har jeg lavet på creme fraiche, en smule salt og friskrevet peberrod.

Forslået