Vild vintersalat – Ægte stenaldermad

februar 27, 2018
Vintersalat

Vintersalat

Hvor fantastisk er det ikke lige at gå udenfor, midt om vinteren og indsamle en frisk grøn vintersalat? Det er rent faktisk muligt. Naturen er fantastisk og den vil altid forsøge at overkomme kulde, mørke og blæst. Især hvis vinteren som den har været det i år, har været meget mild er det meget nemt at finde spiselige ting om vinteren. Det kan du læse om i mit tidligere indlæg HER.

Denne salat er udelukkende lavet af ting fundet i vinterhalvåret. Urterne indsamlede jeg den anden dag, altså i februar, tyttebær og revling er fra november, tragtkantarellerne var jeg så heldig at støde på i januar og hasselnødderne er som den eneste råvare sanket om efteråret.  Udover de vilde ting tilføjede jeg lidt feta, et økologisk spejlæg og en urtedressing på bland andet, græs og karse. Om vinteren handler det jo om at udnytte alle resurser. Resultatet endte med at blive en relativt smuk salat som sagtens kunne have stået på stenalder menuen. Denne salat indeholder nemlig også stort set udelukende råvare som var til stede for stenalder menneskene, rigtig palæo kost!

Vild vinter salat - Ægte stenaldermad
 
Skribent:
Ingredienser
  • Blandet vintergrønt som vinterkarse, brøndkarse, vandkarse, rosetkarse, ramsløg, mælkebøtter, løgspire, løgkarse og fuglegræs.
  • 1 håndfuld vilde bær som tyttebær og revling. (Eller andre bær)
  • 1 portion svampe som østershat, tragtkantarel eller fløjlsfod.
  • 1 håndfuld hasselnødder eller valnødder.
  • 100 g fetaost eller anden mild ost.
Urtevinigrette:
  • Blandede vilde urter.
  • 2 spsk æblecider eddike
  • Salt og pepper
  • 1 tsk honning.
  • 3 spsk olivenolie.
Fremgangsmåde
  1. Start med at rengøre og stege svampene på en varm pande i en smule olie indtil de er gyldne. Lad dem køle af inden de vendes sammen med urterne.
  2. Rengør urter og bær og anret dem sammen med feta, stegte svampe og hakkede hasselnødder i et fad eller flad skål.
  3. Fordel nogle dråber af urtevinigretten rundt omkring salaten. Salaten kan spises som tilbehør eller som en let frokost med et frisklavet spejlæg.
Urtevinigrette:
  1. Smid urterne i en blender sammen med eddike, honning, olie, salt og pepper.
  2. Filter vinigretten igennem en sigte.

Udover at være udelukkende vild, indeholder denne salat, kun råvare som var til rådighed for stenalder mennesket. Så her er der faktisk tale om rigtig stenalderkost!

Imens man venter på foråret må man nyde vinterens vilde råvare som svampe, bær og urter.

Velbekomme!

 

Forslået

Ingen kommentare

Skriv et svar