Laksesuppe med ramsløg

januar 8, 2018
Laksesuppe

1000 år gammel laksesuppe?

Jeg Har altid holdt meget af historie og især stenalder og vikingetid. Dette kan jeg rigtig godt li at afspejle i min mad som denne vikinge inspirerede laksesuppe. Jeg så det som en sjov udfordrning at komme med mit bud på hvad man kunne have spist til middag i vikingetiden. Udover citron,  indeholde denne suppe kun råvare som man ved, der var til vikingernes rådighed for over 1000 år siden. Dette kan man vide ud fra flere fund af frø, pollen og skaller fra frugter og grøntsager der bliver gjort ved arkæologiske udgravninger. Datidens hverdags-måltid kunne meget vel have bestået af en simpel, men lækker suppe med laks og ramsløg.

Ramsløg

Ramsløg er en af mine yndlings råvare. De kan plukkes vildt i naturen og smagen er sublim. Ramsløg kan bruges til rigtig mange forskellige ting og man har helt sikkert hold meget af denne råvare i fortiden. De grønne blade er super sunde da de indeholde en hel del c vitamin. Ramsløg kan normalt høstet fra marts og april men nogle gange kan man være så heldig at kunne høste friske ramsløgsskud allerede i januar. Så det er bare med at komme ud i god tid og se hvad der gemmer sig under bladene! De små skud har en intenst smag af løg, de er lidt mere faste i strukturen, så de egner sig super godt i supper eller sammenkogte retter.

Laksesuppe med ramsløg
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Hjemland: nordisk
Antal personer: 4 personer
Ingredienser
  • 1 tsk fenniekl frø
  • 1 håndfuld friske ramsløgsskud eller forårsløg
  • 2 fennikel
  • 1 l grøntsagsfond eller suppeterning
  • 4 stykker fersk laks
  • 2 dl piskefløde
  • 1 håndfuld hakket dild, persille eller koriander
  • Skal og saft af 1 hel citron
  • 2 tsk sennep
  • Salt og pepper
Fremgangsmåde
  1. Start med af svitse fennikel frø på en tør pande.
  2. Alle grøntsager skæres i mundrette stykker og kommes ned i en gryde sammen med fennikel frø, krydderurter og citronskal.
  3. Held nu fond og fløde ved og lad det simre ved lav varme i 15 minutter.
  4. Læg nu lakse stykkerne ned i suppen og sluk for komfuret. Laksen skal kun lige varmes igennem ellers bliver den tør (skindet kan fjernes før eller efter tilberedning).
  5. Smag suppen til med sennep, hakket ramsløgsblade, salt og citron saft.
  6. Server suppen rygende varm med brød til.

 

Nogle gange kan man være så heldig at kunne høste friske ramsløgsskud allerede i januar. Så det er bare frem med skovlen og se hvad der gemmer sig under bladene! De små skud har en intenst smag af løg, de er lidt mere faste i strukturen så de egner sig super godt i supper eller sammenkogte retter. Den varme laksesuppe egner sig fint både som forret eller hovedret. Med en skive brød til kan suppen sagtens mætte 4 personer. 

 

Velbekomme!

Forslået

Ingen kommentare

Skriv et svar