Syrensaft – Frisk og lækker sommerdrik

maj 27, 2017
syrensaft

Syrensaft

Når syrenen blomstrer er det tid til at lave saft! Den læskende syrensaft har en smuk lilla farve og smagen er både frisk og sommerlig. Syrener har (ligesom hyldeblomster) en meget kraftig duft og egner sig derfor rigtig fint til fremstilling af saft. Fremgangsmåden er den samme som med hyldeblomstsaft, men resultatet er en smule anderledes. Den går rigtig godt til varme sommer-dage som en sød og læskende drik. Saften kan også i drinks med vodka og danskvand eller i desserter og kager.

Spiselige syrener

Syren er en ca. 6 meter høj busk  med store grønne hjerte formede blade og fine lilla blomsterklaser. Syrenen blomstrer i maj-juni og er meget almindelig i haver, parker og vildt-voksende hist og pist. Blomsterne har en sød og sommerlig duft og forekommer mest i lys lilla, men findes også i hvid og mørklilla.

Jeg har altid været kendt med syrener og de lilla blomster er for mig, forbundet med mange gode minder. På min gamle folkeskole voksede der store syrentræer ude i skolegården og i de mindre klasser brugte vi ofte frikvarteret på at plukke store buketter af syrener og sidde og sue den søde nektar ud af blomsterne. Derfor er duften og smagen af syrenblomster for mig forbundet med skønne sommer minder. Den er en af mine absolut yndlings blomster og jeg glæder mig altid til når syrenen springer ud, så er det blevet sommer i Danmark

Syrensaft - Frisk og lækker sommerdrik
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Ingredienser
  • 30-40 blomster klaser
  • Saft og skal fra 1 økologisk citron
  • 1 tsk citronsyre
  • 1 kg sukker
  • 2 l vand
Fremgangsmåde
  1. Pluk blomsterne af klaserne og undgå så vidt muligt grønne dele, da saften så kan blive bitter.
  2. Kom blomsterne i en stor gryde eller skål (Undgå at vaske blomsterne, man kan nøjes med at ryste dem fri for smådyr og visne blomster).
  3. Tilsæt saft og skal af en citron.
  4. Kom vandet i en gryde og giv det et opkog sammen med sukker og citronsyre. Rør rundt indtil sukkeret er helt opløst.
  5. Hæld sukker-vandet over de afklippede blomster og stil skålen tildækket, et køligt sted.
  6. Lad saften trække i 3-5 dage. Husk at røre rundt engang i mellem.
  7. Efter 3-5 dage filteres blomsterne fra og kasseres.
  8. Hæld den færdige saft i rene skoldede flasker eller isterningeposer (Jeg plejer at gemme den første flaske på køl, resten hældes i isterningeposer. På denne måde er der altid mulighed for en lille kølig drink når solen skinner). Der skal ca 1 del saft til 4 dele vand.
  9. Tip: Vælger man at blande lidt mørklilla syrener i sin opskrift, får saften en smuk rosa farve.

Udvælg syren klaserne med omhug. Pluk blomsterne tidligt i maj eller juni imens de stadig har en dejlig duft. Man kan bruge både lys lilla, hvid og mørk lilla syren blomster alt efter hvilken farve man ønsker på sin saft. Undgå at skylle blomsterne da meget af smagen og duften kan blive skyllet væk med vandet. Man kan nøjes med at ryste de enkelte buketter fri for eventuelle smådyr og visne blomster.


Kom de afklippede blomster klaser i en står gryde eller skål sammen med et par skiver citron. For at undgå at saften bliver bitter kan man bruge saften og skallen af 1 citron og på den måde undgå det hvide frugt kød der smager bittert. Hæld en sukkerlage over blomsterne og dæk skålen til. Lad skålen stå på køl i 4-5 dage. Huske at røre rundt engang i mellem.

Efter 3-4 dage skulle resultatet gerne se sådan her ud. Syrenerne er klasket sammen og farven og smagen fra blomsterne er trukket ud i væsken. Hæld saften igennem en si eller klæde og gem den i rengjorte flasker eller isterningeposer.

Jeg plejer at gemme den første flaske saft på køl, resten hældes i isterningeposer. På denne måde er der altid mulighed for en lille kølig drink når solen skinner.

Skål!

Forslået

18 Kommentare

  • Skriv et svar Syren pandekage-kage med blåbær | Opskrifter - Snilde.dk maj 25, 2019 at 8:01 pm

    […] idiot-sikker. Den består af en god stak pandekager og en creme lavet på piskefløde, syrensaft og […]

  • Skriv et svar Sara maj 29, 2019 at 9:01 am

    Tak for en dejlig opskrift!
    Hvorfor skal der citronsyre i? Hvad gør det? Og kan det undlades?

    • Skriv et svar Snilde maj 29, 2019 at 4:31 pm

      Hej Sara

      Dejligt at du synes om opskriften! Man tilsætter citronsyre både for smag men også for længere holdbarhed. Man kan sagtens undlade at tilsætte citronsyre og smage sin saft til med citronsaft i stedet for, men jeg skal ikke kunne sige hvor længe saften så vil holde sig frisk.

      De bedste hilsener,
      Stephanie

  • Skriv et svar Viola maj 10, 2020 at 7:46 pm

    Hvorlangtid kan det holde

    • Skriv et svar Snilde maj 11, 2020 at 8:39 am

      Hej Viola,

      Saften kan (i princippet) holde sig indtil den begynder at mugne eller gærde. Dette ved man hvis der begynder at danne sig små urenheder på overfladen, eller hvis saften begynder at boble når man åbner den.

      De bedste hilsener,
      Stephanie

  • Skriv et svar Viola maj 10, 2020 at 7:49 pm

    Hvorlangtid kan det holder

  • Skriv et svar Viola maj 14, 2020 at 8:45 pm

    Den er meget meget sød og tog kun 700g i

    • Skriv et svar Snilde juni 6, 2020 at 10:53 am

      Hej Viola,

      Har du husket at blande saften op? Der skal ca. 1 del syrensaft til 4 dele vand.

      De bedste hilsener,
      Stephanie

  • Skriv et svar Viola maj 14, 2020 at 8:49 pm

    Den er meget meget sød

  • Skriv et svar Sandra Steffensen maj 17, 2020 at 5:49 pm

    Skal man koge sukkerlagen først siden at den skal i en gryde?

  • Skriv et svar Iben maj 24, 2020 at 11:46 am

    Hej.
    Koger du vand og sukker op?
    Iben

    • Skriv et svar Snilde juni 6, 2020 at 10:53 am

      Hej Iben,

      Ja, sukker og vand koges op og hældes over blomsterne.

      De bedste hilsener,
      Stephanie

  • Skriv et svar Christina maj 29, 2020 at 6:23 am

    Dejlig opskrift. Det skal prøves. Skal det ligesom saftevand fortyndes med vand når det skal drikkes, eller hvordan

    • Skriv et svar Snilde juni 6, 2020 at 10:54 am

      Hej Christina,

      Ja, der skal ca en del syrensaft til 4 dele vand.

      De bedste hilsener,
      Stephanie

  • Skriv et svar Dorthe maj 30, 2020 at 12:11 pm

    Jeg har set et andet sted, at det er kogende vand, der skal hældes hen over, men det har du ikke gjort, vel? jeg har det stående til trækning nu, og jeg glæder mig meget til at smage det!

    • Skriv et svar Snilde juni 6, 2020 at 10:55 am

      Hej Dorthe,

      Jo, sukker og vand skal have et opkog hvorefter det hældes over blomsterne.

      De bedste hilsener,
      Stephanie

  • Skriv et svar Rikke Kildegaard Andersen maj 13, 2021 at 2:57 pm

    Det lyder virkelig lækkert og RIGTIG god ide med isterningposer!
    Kan man lave denne drik, med hybenroser også?
    Og hvordan er det med andre af havens roser… Er de egnet til at spise/lave saft af? Jeg tænker særlig på de historiske roser, da de ofte har en kraftig duft…

  • Skriv et svar Eva Helmer juni 6, 2021 at 6:48 am

    Hejsa.
    Du skriver; de afklippede blomster, betyder det at du klipper blomsterne af selve den grenede klase de sidder på, eller er det hele blomsterklasen du lægger i lagen?
    Ser så smukt ud, overvejer det som aperitif til min datters studentergilde 😊☀️

  • Skriv et svar