Syrensaft – Frisk og lækker sommerdrik

maj 27, 2017
syrensaft

Syrensaft

Syren er en ca. 6 meter høj busk  med store grønne hjerte formede blade og fine lilla blomster klaser. Syrenen blomstrer i maj-juni og er meget almindelig i haver, parker og vildt-voksende hist og pist. Blomsterne har en sød og herlig duft og de forekommer mest i lys lilla, men findes også i hvid og mørklilla.

Jeg har altid været kendt med syrener. På min gamle folkeskole voksede der store syren træer ude i skolegården og i de mindre klaser brugte vi ofte frikvarteret på at plukke store buketter af syrener og sidde og sue den søde nektar ud af blomsterne. Derfor er duften og smagen af syrenblomster for mig forbundet med skønne sommer minder. Den er en af mine absolut yndlings blomster og jeg glæder mig altid til når syrenen springer ud, så er det blevet sommer i Danmark

Syrener har ligesom hyldeblomster, en meget kraftig duft og derfor egner den sig rigtig fint til fremstilling af saft. Fremgangsmåden er den samme som med hyldeblomstsaft, men resultatet er en kende anderledes. Vælger man at blande lidt mørklilla syrener i sin opskrift, får saften en smuk rødlig farve. Smagen er frisk og blomsteragtig, den går rigtig godt til de varme sommer-måneder som en sød og læskende drik. Saften kan også bruges som en kølig drink med vodka og danskvand eller i desserter og kager.

Udvælg syren klaserne med omhug. Pluk blomsterne tidligt i maj eller juni imens de stadig har en dejlig duft. Man kan bruge både lys lilla, hvid og mørk lilla syren blomster alt efter hvilken farve man ønsker på sin saft. Undgå at skylle blomsterne da meget af smagen og duften kan blive skyllet væk med vandet. Man kan nøjes med at ryste de enkelte buketter fri for eventuelle smådyr og visne blomster.


Kom de afklippede blomster klaser i en står gryde eller skål sammen med et par skiver citron. For at undgå at saften bliver bitter kan man bruge saften og skallen af 1 citron og på den måde undgå det hvide frugt kød der smager bittert. Hæld en sukkerlage over blomsterne og dæk skålen til. Lad skålen stå på køl i 4-5 dage. Huske at røre rundt engang i mellem.

Efter 4 dage skulle resultatet gerne se sådan her ud. Syrenerne er klasket sammen og farven og smagen fra blomsterne er trukket ud i væsken. Hæld saften igennem en si eller klæde og gem den i rengjorte flasker eller isterningeposer.

Jeg plejer at gemme den første flaske syrensaft på køl, resten heldes i isterningeposer. På den måde er der altid mulighed for en lille kølig drink når solen skinner.

Syrensaft - Frisk og lækker sommerdrik
 
Skribent:
Ingredienser
  • 30-40 blomster klaser
  • Skallen og saften af 1 økologisk citron
  • 1 tsk citronsyre
  • 1 kg sukker
  • 2 l vand
Fremgangsmåde
  1. Kom de afklippede blomster i en stor gryde eller skål. (Undgå at vaske blomsterne, man kan nøjes med at ryste dem fri for smårdyr og visne blomster)
  2. Tilsæt saften og skallen af en citron.
  3. Kog vandet op i en gryde og opløs sukker og citronsyre heri.
  4. Hæld sukker-vandet over de afklippede blomster og stil skålen i køleskabet, tildækket.
  5. Lad saften trække i 4-5 dage. Husk at røre rundt engang i mellem.
  6. Efter 4-5 dage sies saften igennem en si eller et rent klæde.
  7. Hæld den færdige saft i rengjorte flasker eller isterningeposer.

 

Forslået

Ingen kommentare

Skriv et svar