Syrensaft
Når syrenen blomstrer er det tid til at lave saft! Den læskende syrensaft har en smuk lilla farve og smagen er både frisk og sommerlig. Syrener har (ligesom hyldeblomster) en meget kraftig duft og egner sig derfor rigtig fint til fremstilling af saft. Fremgangsmåden er den samme som med hyldeblomstsaft, men resultatet er en smule anderledes. Den går rigtig godt til varme sommer-dage som en sød og læskende drik. Saften kan også i drinks med vodka og danskvand eller i desserter og kager.
Spiselige syrener
Syren er en ca. 6 meter høj busk med store grønne hjerte formede blade og fine lilla blomsterklaser. Syrenen blomstrer i maj-juni og er meget almindelig i haver, parker og vildt-voksende hist og pist. Blomsterne har en sød og sommerlig duft og forekommer mest i lys lilla, men findes også i hvid og mørklilla.
Jeg har altid været kendt med syrener og de lilla blomster er for mig, forbundet med mange gode minder. På min gamle folkeskole voksede der store syrentræer ude i skolegården og i de mindre klasser brugte vi ofte frikvarteret på at plukke store buketter af syrener og sidde og sue den søde nektar ud af blomsterne. Derfor er duften og smagen af syrenblomster for mig forbundet med skønne sommer minder. Den er en af mine absolut yndlings blomster og jeg glæder mig altid til når syrenen springer ud, så er det blevet sommer i Danmark
- 30-40 blomster klaser
- Saft og skal fra 1 økologisk citron
- 1 tsk citronsyre
- 1 kg sukker
- 2 l vand
- Pluk blomsterne af klaserne og undgå så vidt muligt grønne dele, da saften så kan blive bitter.
- Kom blomsterne i en stor gryde eller skål (Undgå at vaske blomsterne, man kan nøjes med at ryste dem fri for smådyr og visne blomster).
- Tilsæt saft og skal af en citron.
- Kom vandet i en gryde og giv det et opkog sammen med sukker og citronsyre. Rør rundt indtil sukkeret er helt opløst.
- Hæld sukker-vandet over de afklippede blomster og stil skålen tildækket, et køligt sted.
- Lad saften trække i 3-5 dage. Husk at røre rundt engang i mellem.
- Efter 3-5 dage filteres blomsterne fra og kasseres.
- Hæld den færdige saft i rene skoldede flasker eller isterningeposer (Jeg plejer at gemme den første flaske på køl, resten hældes i isterningeposer. På denne måde er der altid mulighed for en lille kølig drink når solen skinner). Der skal ca 1 del saft til 4 dele vand.
- Tip: Vælger man at blande lidt mørklilla syrener i sin opskrift, får saften en smuk rosa farve.

Udvælg syren klaserne med omhug. Pluk blomsterne tidligt i maj eller juni imens de stadig har en dejlig duft. Man kan bruge både lys lilla, hvid og mørk lilla syren blomster alt efter hvilken farve man ønsker på sin saft. Undgå at skylle blomsterne da meget af smagen og duften kan blive skyllet væk med vandet. Man kan nøjes med at ryste de enkelte buketter fri for eventuelle smådyr og visne blomster.
Kom de afklippede blomster klaser i en står gryde eller skål sammen med et par skiver citron. For at undgå at saften bliver bitter kan man bruge saften og skallen af 1 citron og på den måde undgå det hvide frugt kød der smager bittert. Hæld en sukkerlage over blomsterne og dæk skålen til. Lad skålen stå på køl i 4-5 dage. Huske at røre rundt engang i mellem.
Efter 3-4 dage skulle resultatet gerne se sådan her ud. Syrenerne er klasket sammen og farven og smagen fra blomsterne er trukket ud i væsken. Hæld saften igennem en si eller klæde og gem den i rengjorte flasker eller isterningeposer.
Jeg plejer at gemme den første flaske saft på køl, resten hældes i isterningeposer. På denne måde er der altid mulighed for en lille kølig drink når solen skinner.
Skål!
6 Kommentare
… [Trackback]
[…] There you will find 48109 more Information on that Topic: snilde.dk/syrensaft-frisk-laekker-sommerdrik/ […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: snilde.dk/syrensaft-frisk-laekker-sommerdrik/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Info here on that Topic: snilde.dk/syrensaft-frisk-laekker-sommerdrik/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Info here to that Topic: snilde.dk/syrensaft-frisk-laekker-sommerdrik/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 88970 more Information on that Topic: snilde.dk/syrensaft-frisk-laekker-sommerdrik/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: snilde.dk/syrensaft-frisk-laekker-sommerdrik/ […]