Salt på vild pastinak

maj 23, 2018
Urtesalt

Urtesalt

Bladene fra den vilde pastinak dufter skønt og har en dejlig krydret smag. Derfor egner sig utrolig godt i en hjemmelavet urtesalt. De grove blade gør også at man nemt får en utrolig smuk grøn urtesalt. Urtesalten kan bruges som prikken over i’et til æggemaden, salaten, bøffen, pastaretten eller brødet. Ligeså snart den er lavet kan den fyldes i mindre beholdere og enda foræres væk som en sød lille værtindegave.

Vild pastinak

Vild pastinak er en plante som mange frygter at beskæftige sig med. Om det er fordi den er i familie med den berygtede bjørneklo eller fordi den kan give udslet ved kontakt med sollys, ved jeg ikke, men jeg synes det er synd og skam. Der er intet i vejen for at indsamle og bruge den vilde pastinak i sin madlavning. Ligesom med rigtig mange vilde planter, så er den ville udgave, forfader til de pastinakker som vi køber i super markedet. Den er relativ almindelig og er ofte at finde langs stier og vejgrøfter. Selve roden fra den vilde pastinak bør høstes i efteråret, mens bladende kan høstes fra april til september.

Hvad angår denne plante, så skal man være opmærksom på at den kan give udslæt hvis plantesaft kommer i kontakt med huden og herefter bliver udsat for sollys. Man kan derfor medbringe handsker når man skal høste vild pastinak, men jeg har til dato aldrig oplevet problemer med nogle former for udslæt.

Salt på vild pastinak
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Ingredienser
  • 1 dl groft salt
  • 1 bundt vilde pastinak blade
Fremgangsmåde
  1. Skyl bladene og dup dem tørre med et viskestykke.
  2. Blend bladene sammen med salt til det er blendet godt sammen og har fået en pæn grøn farve.
  3. Spred det ud på en klargjort bageplade og bag det i ovnen ved 40 - 50 grader indtil det er helt tørt.
  4. Det kan tage mellem 1-3 timer afhængig af hvor meget salt man har.
  5. Husk at tjekke til saltet undervejs.
  6. Når saltet er tørt kan du køre det igennem blenderen eller en morter, så det bliver en smule finere.

Blend bladene sammen med saltet til det er blendet godt sammen og har fået en pæn grøn farve. Spred det ud på en klargjort bageplade og bag det i ovnen ved 40 – 50 grader indtil det er helt tørt.

Velbekomme!

Forslået

2 Kommentare

  • Skriv et svar Ellen juli 16, 2018 at 1:57 pm

    Hej. Har meget lysttil at lave omgalte urtesalt med vild pastinakblade. Kan dog læse andre steder at den er giftig, men er det kun bladene der ikke er giftige? Hvor mange gange har du spist det? Kan du forslå andet grønt, vildt eller krydderurter, som vil give samme amukke farve? Vh Ellen

    • Skriv et svar Snilde august 2, 2018 at 10:03 pm

      Hej Ellen

      Det er sådan er pastinak generelt (også den i butikkerne), kan give en smule udslet/eksem hvis man får plantesaft på fingrene og efterfølgende bliver udsat for sollys. Planten i sig selv er ikke giftig at spise og man bliver ikke udsat for plantesafterne når den indtages. Jeg spiser vild pastinak hvert år, både rod og blade. Bladene bruger jeg i stuvning, gryderetter og i urtesalte. Jeg har aldrig oplevet nogen form for reaktion på de såkaldte plantesafter, men der kan være andre der er mere overfølsomme. Hvis du ikke er helt tryk ved pastinakken kan jeg foreslå persille eller andre grønne urter som ramsløg eller skvalderkål. Men jeg synes dog ikke du skal lade dig skræmme, det er en sikker plante at bruge. Den er trods alt forfar til de pastinakker som vi henter i super markedet.

      De bedste hilsener, Stephanie

    Skriv et svar