Rønnebærgelé

december 3, 2017

Vild rønnebærgelé

Rønnebærgelé lavet på frisk plukkede rønnebær, tilpas syrlig, sød og perfekt til alskens vinterretter. Du kan plukke dine rønnebær fra sen august til ud på efteråret. Hvis vejret har været mildt kan man være heldig at finde rønnebær i december.

Du kender nok rønnebæret. De små syrlige orange-røde bær, som man ser vokse flere steder rundt omkring. Har man sat sig for at bruge rønnebær i madlavningen skal de tilberedes, rønnebær er nemlig mildt giftige hvis de spises rå. Udover det så smager rønnebær meget bittert-surt så uden en hvis form for tilberedning, kan det være en ubehagelig oplevelse.

Når det så er sagt kan man bruge rønnebær på flere måder. De er fine smagsgivere til snaps, spiritus, mjød og øl. Når det kommer til madlavning kan du bruge bærrene til denne lækre rønnebærgele som er et godt tilbehør til alskens vinterretter eller retter med kød og vildt.  Gelléen er også god i  diverse saucer og bidrager med en let syrlig, sød smag. Rønnebærgelléen kan også bruges i deserter eller som supplement til ostebordet.

Rønnebærgelé
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Ingredienser
Rønnebærsaft:
  • 1 liter rønnebær
  • 4 dl vand
Rønnebærgelle:
  • 4 dl sukker
  • 5 dl rønnebærsaft
  • skyld og rens bærende. kom dem i en gyde ,tilsæt vand, lad dem koge i 20 minutter. si væsken fra. igennem et klæde. laf saften koge, skum den af og tilsæt sukker.
Fremgangsmåde
Saft:
  1. Skyl og rens bærrene grundigt under rindende vand og fjern stilkene.
  2. Kom bærrene i en gryde sammen med vand.
  3. Kog til bærrene brister, omkring 20 minutter.
  4. Si nu væsken fra og lad eventuelt væsken dryppe igennem et klæde/saftpose i nogle timer.
Gelle
  1. Kom de 5 dl saft i en gryde og bring den i kog.
  2. Tilsæt sukker, og fjern det skum der danner sig på overfladen.
  3. Lad saften koge ved svag i 10 minutter.
  4. For at tjekke om gelleen er klar, dyppes en metal ske i saften og vendes nedad.
  5. Hvis de afkølede dråber kan hænge under skeen er den færdig.
  6. Fjern gryden fra varmen når gelleprøven lykkes.
  7. Hæld nu geleen på små glas og lad dem køle helt ned.
  8. Efter en dag på køl skulle den gerne være helt stivnet.

 

Rønnebær blomster i mai og sætter bær i juni august. De kan høstet fra sen august til ud på efteråret og nogle gange vinter.

Den mængde rønnebær jeg brugte til at lave 4 glas med gellé

Rønnebærgelléen er super god til alskens vinterretter eller retter med kød og vildt. Gelléen er også god i  diverse saucer og bidrager med en let syrlig, sød smag. Rønnebærgelléen kan også bruges i deserter eller som supplement til ostebordet.

Forslået

Ingen kommentare

Skriv et svar