Luksus krydderblanding (Ras el Hanout)
Ras el hanout er en krydderblanding som bl.a. bliver brugt meget i Marokko og dele af Afrika. Den bliver ofte brugt i marinader til kød og fisk men også som krydderi i couscous og risretter. Ras el hanut kommer af ordet “Fra øverste hylde” og er derfor betegnet som et meget luksuriøst krydderi da det består af en unik blanding af de aller bedste kryderier man kan finde.
I en Traditionel luksus ras el hanout indgår der ofte tørrede røde rosenblade. Jeg hurtigt frem til at det er langt billigere at tørre sine rosenblade selv end at købe dem og det er oplagt i et land som Danmark. Om sommeren vokser hybenrosen vildt, rigtigt mange steder, og den er et kendt syn for mange ved de danske kyster. Den har dog også efterhånden forvildet sig ind i buskadser og vejkanter.
Hyben rosen blomstre i juni og juli og derfra er det hurtigt lige at samle et god partion og tørre dem derhjemme. Herfra er det bare at lægge de rengjorde rosenblade på en klargjort bageblade og bage dem i ovnen ved 40-50 grader.
De må endelig ikke få for meget varme da det kan gå ind og give en ristet eftersmag og duft. Selve tørringen kan tage noget tid da rosenbladene skal være så tørre at man kan smuldre dem mellem fingrene. Jeg plejer at smide dem i ovnen efter aftensmaden og så skulle de gerne være klar til når jeg går i seng.
Hjemmelavet ras el hanout
Når man har med hele krydderier at gøre skal man huske en ting. For at få mest mulig duft og smag frem skal man have aktiveret de essentielle olier og duftstoffer. Dette sker normalt ved opvarmning. Så med hele krydderier som pepperkorn, koriander frø, kanel, kardemommekapsler, sennepsfrø, allehånde, spidskommen, nigella frø gælder det om at opvarme dem nænsomt i en pande uden olie. Lad dem snurre rundt i panden indtil en skøn duft fylder rummet. Nu hvor alle duftstoffer er aktiveret skal kryderinerne males til et fint pulver. Til dette formål er det en god ide at bruge en kaffebønnemaler. De er nemme at skaffe og koster omkring 100 kr. Min egen udgave er fra Budget og er meget effektiv til prisen. Når man står tilbage med sit færdige krydderi skal de opbevares tørt og lufttæt.
- 2 håndfulde tørrede hyben rosenblade
- 0,5 tsk pepperkorn
- 2 spsk korianderfrø
- 1 spsk sennepsfrø
- 1 spsk allehånde
- 1 spsk paprika
- 1 spsk muskat blomme
- 1 spsk spidskommen
- 2 tsk gurkemeje
- 2 tsk sumac
- 1 tsk szechuan peberkorn
- 1 tsk ingefær pulver
- 1 tsk nigella frø
- 1 tsk hvidløgspulver
- 1 kanel stang
- Kom alle de hele krydderier i en pande og lad dem snurre rundt i panden ved svag varme
- Når en dejlig duft fylder rummet tages krydderierne af varmen.
- Nu hvor alle duftstoffer er aktiveret skal kryderinerne males til et fint pulver i en kaffekværner.
Ingen kommentare