Ramsløgs “Leaf curd”

februar 17, 2019
leaf curd

Hvad er “Leaf curd”?

Leaf curd, eller også kaldet koncentrat af blad protein, er en fast substans der består af koaguleret proteiner fra blendede spiselige blade som fx ramsløg (Allium ursinum), skvalderkål (Aegopodium podagraria) eller brændenælde (Urtica procera). Disse proteiner er super sunde og indeholder rigtig mange vigtige vitaminer, mineraler og amino syre alt efter hvilken plante man gør brug af. Ved at udtrække planteproteinet på denne måde, gør det at den optages bedre i vores krop, uden de mange pante fibre til at hindre optagelsen. Leaf curd er derfor blevet et kæmpe hit indenfor helsekost og mange veganere såvel som vegetarer har adopteret dette tilskud af plante proteiner til deres kost.

Denne curd er lavet på ramsløg og smager kraftigt af løg. Den vil give alt hvad du tilføre den til, den smukkeste grønne farve. Leaf curd har et utal af anvendelses muligheder hvor jeg helst bruger den i hjemmelavet pasta, kryderurtemayo, brød og saucer. Man kan også vælge at tørre sin curd og brugen den ligesom man ville bruge den våde form, men den “våde” friske form giver klart det bedste resultat . Det sværeste ved den proces er at finde det fineste klæde at filtrerer sin curd igennem. Jeg brugte et almindeligt viskestykke som det kan ses nederst på siden, men man kan sagtens bruge andre klæder som fx silke. Stort set alle blade kan bruges men jeg bruger helt ramsløg, skvalderkål eller brændenælde da jeg på denne måde også kan gemme de blendede blade til fryseren efterfølgende.

Ramsløgs "Leaf curd"
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Ingredienser
 • 250 g ramsløgsblade (Eller flere alt efter hvor meget curd man ønsker at lave)
 • En smule vand
Fremgangsmåde
 1. Kom ca. 250 g rengjorte og lethakkede blade i en blender sammen med en smule vand så blende er nogenlunde dækket.
 2. Når bladene er blevet til en fin pure passeres de igennem en si iført et fint klæde (fx et viskestykke eller ligende).
 3. Press så meget væske ud af bladene som muligt.
 4. Kom væsken i en gryde og lad saften koge i 1-2 minutter.
 5. Efter kort tid kan proteinerne ses som små grønne partikler på overfladen.
 6. Tag nu den varme væske og held den igennem det fine klæde igen.
 7. Pres forsigtigt væsken ud, som gerne skulle være klar.
 8. Curden kan nu skrabes af klædet og formes til kugler (leaf curden kan også opbevares i isterninge beholdere på frost).
 9. Tip: hvis du vil bruge din curd fra frost, er det en god ide at enten, køre den igennem en morter for at undgå klumper, eller blande den i en smule varmt vand og kassere bundfaldet. Eller gøde begge dele.

Indsaml en ordentlig portion unge grønne ramsløgsblade. Omrking 12 kg ramsløgsblade vil give omtrent 800 g leaf curd. Målet er at åbne bladets celler som meget som muligt for at udtrække proteinerne herfra. Dette kan nemmest opnåes ved at køre bladene igennem en kraftig blender.

Kom ca. 250 g rengjorte og lethakkede blade i en blender sammen med en smule vand så blende er nogenlunde dækket. Når bladene er blevet til en fin pure passeres de igennem en si iført et fint klæde (fx et viskestykke eller ligende). Press så meget væske ud af bladene som muligt. Kom væsken i en gryde og lad saften koge i 1-2 minutter. Efter kort tid kan proteinerne ses som små grønne partikler på overfladen. Tag nu den varme væske og held den igennem det fine klæde igen. Pres forsigtigt væsken ud, som gerne skulle være klar. Curden kan nu skrabes af klædet og formes til kugler (leaf curden kan også opbevares i isterninge beholdere på frost).

Forslået

Ingen kommentare

Skriv et svar