Pasta “rabe” med Almindelig bjørneklo

juli 12, 2019
Pasta rabe

Pasta “rabe”

Pasta rabe er en klassisk efterårsret fra det sydlige italien. Rape, eller nærmere betegnet broccoli rabe/raab er en kålplante der har meget tilfældes med almindelige broccoli, bortset fra at broccoli rabe mest består af blade frem for blomst som er tilfældet på almindelig broccoli.

Men hvorfor er pasta rabe så speciel for mig? Man kan ikke engang sige at jeg voksede op med den, da det ofte var i sommermånederne at mine forældre og jeg tog ned for at besøge den italienske del af familien. Men de få gange jeg har fået den, har været fyldt med så mange gode minder og den betyder derfor noget helt særligt for mig.

Da broccoli rabe ikker er særlig velkendt i de danske supermarkeder, har jeg måtte ty til andre nærliggende grøntsager som broccoli eller strandkål. Derfor kan denne ret komme i mange afskygninger med mange forskellige grøntsager. Min favorit her i blandt er dog med Almindelig bjørneklo. Denne plante bidrager nemlig med en masse af smag og den er ofte meget nem at finde og høste (husk handsker!).

Almindelig bjørneklo

Jeg er blevet frygtelig glad for denne plante! Almindelig bjørneklo er en meget misforstået plante trods den meget vidststrakte brug af den i udlandet. Den er i familie med den frygtede kæmpe bjørneklo, men de er alligevel meget forskellige. Hele skærmblomst familien, dvs gulerod, skvalderkål, persille og knoldselleri indeholder nemlig furanokumariner som kan forårsage slemme hudirritationer når plantesaft der kommer i kontakt med uden bliver udsat for sollys. Dette faktum har medført at de fleste løber skrigende bort når de høre ordet bjørneklo, selvom den slet ikke er så slem endda. Ligesom med mange andre planter, skal man respekterer den Almindelige bjørneklo. Dvs at man skal lære den at kende og vide hvordan man skal håndterer den, og på denne måde kan den blive den mest fantastiske grøntsag. Hvis du er mere interreseret i at lære mere om den Almindelige bjørneklo, så klik på linket nedenunder.

Nyttige links:

Almindelige bjørneklo, identifikation og tilberedning

Pasta "rabe" med Almindelig bjørneklo
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Antal personer: 4 personer
Ingredienser
  • 1 pk pasta efter eget valg
  • 400 g nye Almindelig bjørneklo, blade og blomsterknopper
  • 3 spsk olivenolie
  • 50 g smør
  • 3 fed hvidløg
  • 2 dl tør hvidvin eller vand
  • Friskrevet parmesanost.
Fremgangsmåde
  1. Opvarm olivenolie og smør i en pande sammen med knust hvidløg.
  2. Skyld blade og blomster fra almindelig bjørneklo og hak dem i grove stykker (Bemærk at hvis du står udenfor i fuld sollys, bør du bruge handsker).
  3. Tilsæt hvidvin eller vand så det dækker grøntsagerne og lad det simre ved middel varme i 1-1,5 time.
  4. Efter 1 time burde bladene være faldet helt sammen til en grøn moset konsistens.
  5. Bring en gryde med letsaltet vand i kog og kog pastaen efter indskreptionen (Bruger du frisklavet pasta, skal det som regel af mindre tid).
  6. Vend pastaen godt sammen med saucen og tilsæt citronsagt og parmesanost. Man kan vælge at tilsætte en smule af pastavandet, dette gør saucen dejligt cremet.
  7. Smag retten til med salt og peber.
  8. Serveres med friskrevet parmesanost.

Velbekomme!

 

Forslået

Ingen kommentare

Skriv et svar