Momiji – Japansk ahorn tempura

oktober 23, 2018
momiji

Momiji

Så er efteråret kommet og tro det eller ej, du kan faktisk spise de nedfaldne blade. Det drejer sig dog kun om bladene fra Japansk ahorn (Acer palmatum). Husk at være 100% sikker på identifikation inden du høster. Bladene fra dette træ bliver blodrøde når kalenderen nærmer sig oktober. Når efteråret rammer Japan, indsamler man disse blade, fritere dem i en tempura dej og spiser dem som en lille gadesnack bedre kendt som Momiji tempura. Momiji er det japansk ord for ahorn. Det er ikke et super udbredt træ i Danmark, men man kan være heldig at støde på dem i haver eller parker.

Friterede nedfaldne blade lyder måske lidt spøjst men det er faktisk et både sjovt og velsmagende lille projekt at give sig i kast med. De rå blade er seje men smagen er syrlig og frugtagtig, men efter fritering er det mest den søde dej der træder frem. Du kan spise dine momijo tempura med ahorn sirup til, men selve dejen er rimelig sød i sig selv så det er op til den enkelte hvor sødt man ønsker det.

Traditionen tro

Traditionelt bliver bladene saltet i store beholdere i 1-12 måneder inden fritering. På denne måde bliver de blødere at sætte tænderne i senere, men hvis man er utålmodig og bare gerne vil nyde udseendet på disse små godbidder, så kan man sagtens undvære saltningen inden. De rensede enten saltede eller usaltede blade, dyppes i en sød tempura dej smagt til med sesamolie, hvorefter de friteres i olie i 10-15 minutter indtil de er gyldne og sprøde.

Momiji - Tempura stegte Japanske ahorn blade
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Ingredienser
  • 15-20 rene friskplukkede blade fra Japansk ahorn
  • 2 dl iskoldt vand
  • 2 dl hvedemel
  • 1 æg
  • 1 tsk sesamolie (Kan undlades)
  • 1 spsk sesam frø
  • 1 dl sukker
  • Vegetabilsk olie til fritering
  • 1 knivspids salt
Fremgangsmåde
  1. Pisk æg og sukker sammen indtil sukkeret er opløst. Tilsæt nu mel, vand og salt og rør det hele sammen til en lind tempura dej.
  2. Tilsæt sesamolie og sesamfrø.
  3. Opvarm olien i en gryde eller pande til omkring 175 grader.
  4. Brug stilken på bladet til at dyppe det i dejen. Når hele bladet er dækket af dej dyppes det forsigtigt ned i den varme olie. Prøv at sprede spidserne på bladet så formen bibeholdes.
  5. Vend bladene lidt engang i mellem og friter dem indtil de er gyldne. (Omkring 10 minutter at efter hvor varm olien er)
  6. Når dine momijo er gyldne lægges de på et stykke køkkenrulle så det kan suge den overskydende olie til sig.

Opvarm olien i en gryde eller pande til omkring 175 grader. Brug stilken på bladet til at dyppe det i dejen. Når hele bladet er dækket af dej dyppes det forsigtigt ned i den varme olie. Prøv at sprede spidserne på bladet så formen bibeholdes. Vend bladene lidt engang i mellem og friter dem indtil de er gyldne. (Omkring 10 minutter at efter hvor varm olien er)

Velbekomme!

Forslået

Ingen kommentare

Skriv et svar