Madeleinekager med havtorn

februar 18, 2018
Madeleinekager

Madeleinekager

Madeleinekager er små franske kager der er bagt i forme som små muslinegskaller. Madeleinekager bliver  ofte smagt til med citron skal og derfor tænkte jeg at det var oplagt at bruge havtorn som det syrlige indslag. Udover syre bidrager havtorn også med en særlig eksotisk smag der passer rigtig godt til de små søde kager. I opskriften har jeg skrevet 1 dl havtorn saft, men havtorn kan have forskellig smag og syre alt efter hvornår de høstes. Så prøv dig frem og se hvor meget havtorn saft din dej kan klare.

Havtorn (Hippophaë rhamnoides)

Havtorn en høj busk der særligt vokser i kystnære områder i Danmark. Grenene har lange spidse torne hvor hunplanterne bære orange-gule bær fra september til ud på vinteren. Bærene har en syrlig smag der kan sammenlignes med passionfrugt. Bladene på de tornede grene er grågrønne, smalle og lancetformede med en sølv skær på undersiden. Havtornebusken vokser vildt på solrige, kalkrige områder.

Sådan plukker du havtorn

Havtorn er modne fra september til december. De er dog lidt svære at plukke grundet de store tornede grene. Det nemmeste er derfor at klippe hele grene af med en grensaks og gemme dem i fryseren. Når bærrene er frosne kan de “slåes” fri fra grenene. Der er flere måder at opbevare havtorn på, men jeg plejer at gemme dem i fryseren i mindre fryseposer til når de skal bruges. Man kan også masse saften ud af dem og gemme saften på køl. Grundet deres høje syreindhold er saften næsten selv konserverende og holder meget længe.

Madeleinekager med havtorn
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Antal personer: 36 stk.
Ingredienser
  • 200 g smør
  • 4 æg
  • 150 g (2 dl) sukker
  • 1 dl frisk havtorn saft (Prøv dig frem og tilsæt eventuelt mere hvis smagen ikke trænger igennem).
  • 230 g (5 dl) hvedemel
  • 1 nip salt
  • 1 tsk. bagepulver
Fremgangsmåde
  1. Forvarm ovnen til 180°
  2. Smelt smørret ved svag varme, og lad det afkøle.
  3. Pisk æg og sukker sammen til de bliver hvide og luftige.
  4. Kom hvedemel, salt og bagepulver igennem en sigte ned til æggemassen, til du har en ensartet dej.
  5. Vend nu havtorn saften i dejen.
  6. Rør til sidst det afkølede smør i.
  7. Smør bageformen og fyld hullerne i formen ⅔ op med dej.
  8. Bag kagerne i ovnen i 15 minutter eller til de er hævede og er gyldne.

Havtorn er super gode i desserter da de er meget syrlige og bidrager med en eksotisk smag der kan sammenlignes med passionfrugt. Havtorn kan plukkes fra september til ud på vinteren, nogle gange helt ind i januar og februar.

Velbekomme!

Forslået

Én kommentar

  • Skriv et svar Madeleinekager med martsviol - Forførende gode! | Opskrifter - Snilde.dk marts 30, 2020 at 8:15 am

    […] Madeleinekager er små franske kager der er bagt i forme der ligner små muslinegskaller. Madeleinekager bliver  traditionelt smagt til med citronskal eller appelsinskal,  men til denne opskrift har jeg valgt at bruge den velduftende martsviol. Prøv også madeleinekager med havtorn HER.  […]

  • Skriv et svar