Løgkarsefrø – Verdens ældste krydderi?

august 7, 2018
Løgkarsefrø

Løgkarsefrø på stenaldermenuen?

Forskning i brændte madskorber fra stenalderen, viser at den vilde plante løgkarse, menes at være verdens ældste krydderi. Mennesket er snarrådige skabninger. Vi er gode til at udtænke nye ideer, især når det kommer til den mad vi spiser. I dag findes der så mange forskellige smagskombinationer at det er lige til at blive rundtosser af. Forskellige madkulturer og råvare og måder at bruge disse på. Interessen for gourmet og god smag er af nyere dato, eller er det nu også det?

Hvis man ser på de nyeste beviser indenfor arkæologisk plantebotanisk forskning, så viser dette en helt anden historie. God smag er ikk noget nyt fænomen, det har eksisteret siden tidernes morgen. I hvert fald som til for 6.000 år siden. Denne forskning i fortiden levn viser at europæiske stenalder mennesker, tilsmagte deres mad med knuste krydderirer som løgkarsefrø. De små sorte frø har en stærk peberrods agtig smag og grundet deres lave næringsværdi, mener man derfor at løgkarsefrø måtte have været brugt som  krydderi. Sammen med de knuste frø indeholdt karrene også spor efter fedtstoffer fra marine dyr såsom østers, andre skaldyr og benfisk. Man kunne sikkert forestille sig en stor boblende lergryde placeret på ildstedet, med et simrende indhold af fisk og urter, smagt til med knuste løgkarsefrø.

De omtalte fund er blevet gjort i Danmark og Tyskland og kan altså dateres til tiden fra mellem Ertebølletid og start Neolitihum. Dette betegnes også som tiden for da vi gik fra at være en Jæger og samlerkultur til en spirende Landsbrugskultur. Med disse slags fund har man derfor kunnet konkluderer, at der ikke kun var tale om overlevelse hos de Eurpæiske Jæger og samlere. Man ønskede at sætte smag på livet og med denne ide opstod de første kokke.

Hvis du vil læse mere, så klik HER.

Hvad er løgkarse?

Løgkarse er en toårig plante der oprindeligt stammer fra eruopa, hvor den er meget almindelig. Nogle steder, særligt i Nordamerika opfattes den nærmest som invasiv grundet sin store udbredelse, og alle opfordres til at plukke og spise af den, for at forhindre yderligere spredning. Det er en plante af brassicae familien, hvilken vil sige at den er i familie med andre planter indenfor denne gruppe som kål, sennep og rucola. Den gror gerne nær skovområder i muldjord eller i hegn, skovbryn og vejkanter, men den er meget almindelig i mange slags terræn. Første år danner planten en lav bladroset med nyreformede blade. Andet år vokser planten sig højere og danner en lang stilk med trekantede takkede blade og hvide blomster.

Planten kan kendes på sine hjerteformede blade små hvide blomster og duft af en blanding mellem løg og karse. Man kan høste løgkarse fra marts til septemer, nogle gange også om vinteren, men de nye friske skud som man finder i foråret, er særligt gode. Hen på sommeren bliver planten mere træet og kun de øverste topskud, samt blade og blomster, høstes. Når panten afblomstre efterlades frøene som sidder små kapsler (skulper) De små sorte frø kan indsamles og bruges som krydderi. Brug den i salater, dressinger, til fisk eller i pastaretter.

Hvordan høster man løgkarsefrø?

Løgkarsefrø er små, sorte og sidder i aflange kapsler(skulper) langs stilken, men de kan være svære at høste. Ligeså snart man røre ved den modne stængel, flyver frøene rundt til alle sider (Hvilket er en af grundene til at arten er invasiv). Men der er hjælp at hente. Det som jeg gør, når jeg høster løgkarsefrø er, at smide en plastiskpose henover toppen af planten og knække stilken at forneden. På denne måde miste man ingen frø i processen. Man kan også(forsigtigt) samle en fin buket af modne stængler og derpå komme dem ned i posen. Når man har fået indsamlet den ønskede mængde af skulper, krammer man dem simpelthen med hånden udenpå posen mens man ryster. Derpå vil frøene samle sig nede i bunden, og de tomme skulper vil ligge sig ovenpå. Når dét så er gjort, kan man fjerne de tomme skulper, og hælde frøene ud i en skål. Hvis det blæser en smule udenfor kan man ved hjælp af vinden, få renset frøene for græs og rester af den tørre plante. Man kan også puste forsigtig til skålens indhold mens men ryster den og opnå samme resultat.

Hvordan bruger man løgkarsefrø i mad?

Som nævnt ovenfor kan man bruge løgkarsefrø til at smage sin mad til med. Smagen er stærk og wasabi agtig og derfor fremragende til fisk og kød. Man kan knuse frøene og lave et pulver som kan bruge til at drysse ovenpå maden. Man kan også komme de små sorte frø i en pepperkværn og bruge dem direkte ved bordet. Løgkarse kan derfor bruges til alt, ligefra ovenpå æggemaden, i salater, i marinader til kød og fisk, eller i stenalder inspirerede gryderetter og stuvninger.

Kilder:

Saul, H. et al. 2013. Phytoliths in Pottery Reveal the Use of Spice in European Prehistoric Cuisine PLoS ONE 8, 70583. s. 1-5.

Forslået

Ingen kommentare

Skriv et svar