Koldrøget laks med kompot på gulerod og havtorn

januar 6, 2019
havtorn

Havtorn, nordens superfood!

Havtorn en høj busk der særligt vokser i kystnære områder i Danmark. Grenene har lange spidse torne, hvor hunplanterne bære orange-gule bær fra september til ud på vinteren. Bærrene har en syrlig smag der kan sammenlignes med passionfrugt og citron. Bladene på de tornede grene er grågrønne, smalle og lancetformede med et sølv skær på undersiden. Havtorn er helt fantastisk at have i sin fryser når det er vådt og koldt i vejret. Den friske smag og den store mængde c-vitamin kan nemt få bugt med vinter depressioner og sure miner. Hvis du ønsker at vide mere om havtorn samt hvordan man høster bærrene på den mest effektive måde, så klik HER.

Et match made in heaven!

Endnu en gang snakker vi en smagskombination made in heaven. Den fede fisk sammen med de søde guleroder og de syrlige havtornbær, er som skabt for hinanden og helt sikker noget som jeg vil brygge videre på i fremtiden. Denne lille simple ret kan nemt smækkes sammen på under 10 minutter, så der er ingen undskyldninger her. Retten egner sig perfekt som en lille forret til diverse middagsselskaber og højtider. Serveres gerne med et stykke riset rugbrød til.

Koldrøget laks med kompot af gulerod og havtorn
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Antal personer: 4 personer
Ingredienser
  • 2 pakker filet royal koldrøget laks
Kompot:
  • 2 gulerødder
  • 100 g havtornbær
  • 1 lille rødløg
  • ½ tsk fennikel frø
  • ½ dl sukker
  • ½ dl æblecidereddike
  • En smule salt og peber
Brunet smør:
  • 50 g smør
Fremgangsmåde
Kompot:
  1. Start med at skrælle gulerødderne og skære dem ud i små tern ca. ligeså store som havtornbærrene.
  2. Kom de hele fennikelfrø i en mindre gryde og lad dem få en smule varme men uden at de tager farve. De er færdige når de begynder at dufte herligt. Stød dem groft i en morter og læg dem til siden.
  3. Kom nu sukkeret i samme gryde og lad det smelte til en karamel.
  4. Tilsæt finthakket rødløg og gulerødder til karamellen, krydr med salt, peber, og fennikel frø. Vend det hele godt sammen.
  5. Tilsæt eddike og lad det koge i 3-4 min., indtil sukkeret er helt opløst.
  6. Tilsæt nu havtornbærrene og rør rundt.
  7. Kog det hele sammen i yderligere et par minutter så bærrene falder en smule sammen.
  8. Tag den færdige kompot af varmen og kom den på rene glas eller i en lufttæt beholder.
Brunet smør:
  1. Kom smørret i en gryde og lad det smelte til det begynder at bruse op.
  2. Skru ned for varmen og rør rundt i smørret indtil det begynder at dufte nødeagtigt.
  3. Kom det brunede smør i en mindre beholder og lad det køle af.
Anret:
  1. Skær laksen ud i skiver på ca. 1 cm.
  2. Anret syv stykker laks på hver tallerken med ca. 1 spsk af den afkølede kompot og 1 tsk brunet smør ovenpå.
  3. Serveres gerne med et stykke ristet rugbrød til.

Ja smukt ser det ud men smagsoplevelsen er noget helt særligt! Jeg forudsiger at denne ret vil spille en væsentlige større rolle i mine fremtidige mad arrangementer. Den har nemlig alle de rigtig komponenter der udgør en god ret, sødt, salt, surt, sprødt og umami. Derudover er udførslen af den både simpel og overskuelig.

Velbekomme!

Forslået

Ingen kommentare

Skriv et svar