Koldrøget laks med havtorn og mælkebøtte

januar 13, 2020

Mælkebøtte som julesalat?

Mælkebøtten er nok blevet en af mine yndlings vilde råvare, trods dens ringe popularitet blandt den almindelige dansker. Mælkebøtten er en sej lille plante der meget nemt kan overvintre. Mælkebøtte deler familie med den mere velkendte, julesalat og derfor kan bladene bruges ligeså.

Derudover indeholder den et hav af vigtige vitaminer og mineraler og er anset for at være en af naturens mest næringsrige planter overhovedet. Så der er absolut ingen grund til at overse den!

Sådan håndtere man bitterhed!

Planter indenfor cikorie familien (julesalat, radicchio og mælkebøtte) indeholder alle bitterstoffer hvor særligt roden er mest bitter og blomsten mindst bitter. Disse bitterstoffer er generelt super sunde og blev eftersigende dyrket i middelalderen og brugt til at styrke fordøjelsen og lindre urinvejsinfektioner. Bitterhed er generelt en smag som rigtig mange helst undgår, men i mange lande, især nær middelhavsområdet, er bitterhed en smag der er både velkendt og højt elsket.

Det er dog en rigtig god hjælp at vide hvordan man håndtere bitterheden, da den nemt kan blive overvældende. Det handler om at balancere smagene. Det er de færreste der finder én enkelt smag særlig tiltalende. Smage som surt, bittert, sødt og bitter skal gerne kombineres med andre smage for at være en positiv oplevelse.

Så bitterhed skal gerne parres op med fedme, syre eller sødme. Dette resultere i at bitterheden bliver mindre markant og bidrager med dybde i retten og de smage der indgår. I italien bruger de gerne pancetta eller bacon, citron og olivenolie til at balancere bitterheden. Her har jeg valgt at komplimentere de bitre mælkebøtteblade med fedme fra koldrøget laks, sødme fra karamelsaucen og syre fra havtorn.

Koldrøget laks med havtorn og mælkebøtte
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Antal personer: 4 personer
Ingredienser
  • 400 g koldrøget laks
  • 10-12 små nye mælkebøtteblade pr. Person
  • 1 dl havtorn
  • 2 spsk. sukker
  • 1 tsk. smør
  • 1 tsk. sennep
  • En smule vand
Fremgangsmåde
  1. Kom sukkeret i en pande og smelt det, ligesom når man skal lave brunede kartofler.
  2. Tilsæt smør, en smule vand og lad det koge ind til en ensartet karamel.
  3. Tilsæt havtorn og sennep og rør det hele godt sammen.
  4. Skær laksen ud i mindre skiver og anret dem fint på en tallerken.
  5. Skyld mælkebøttebladene grundigt og arranger dem sporadisk omkring laksen.
  6. Slut af med havtorn karamelsaucen. Server eventuelt med smørristet rugbrød og et pocheret æg.

Tak for besøget!

Følg også gerne med på de sociale medier!

Jeg har min Blogside på Facebook, hvor man er mere end velkommen til at dele billeder, af retter fra bloggen! Her er det desuden oplagt at stille spørgsmål angående mine opskrifter og derudover deler jeg selv (jævnligt) billeder, samt nye og gamle opskrifter!

Min Instagram er stedet for jævnlige billeder af min hverdag, opskrifter, sanketure, kreative projekter og måske en lille selfie i ny og næ. Derudover deler jeg dagligt stories af min hverdag og hvad jeg nu måtte støde på!

// Stephanie

Forslået

Ingen kommentare

Skriv et svar