Hvad er skræppemel?
Skræppemel er super nemt at lave selv og så er det et godt alternativ til boghvedemel som vi alle kender. Det har en helt særlig smag og bidrager med en lækker gylden farve til brødet. Både butbladet og kruset skræppe, som begge kan bruges til dette formål er meget almindelige planter og kan findes stort set alle vegne. De vokser gerne nær enge og gamle markområder eller hestefolde.
De er begge af den plante slægt der hedder rumex, og derfor også i familie med den mere kendte havesyre. I august visner planten og frøene modnes ved at falme fra grøn til rødbrun. I det tidlige forår kan man også høste de unge blade og bruge dem som et supplement til spinat.
Nedenunder findes opskriften på mit yndlings knækbrød hvor jeg har brugt en blanding af hvedemel og det hjemmelavede skræppemel.
Sådan laver du dit eget skræppemel
Skræppe frøene kan høstes fra august til oktober når de er brunlige og gerne helt tørre. Når man har høstet rigelige mængder af frø, kan man vælge at skylde dem da der ofte sidder smådyr imellem frøene. Men man kan også vælge bare at ryste skræppe toppene grundigt. På denne måde bliver tørretiden også kortere. Herefter tørres frøene i ovnen ved 50-70 grader varmluft (eller i solen) indtil de er knastørre.
Jeg plejer at male frøene i en kaffekværn, men man kan også bruge en morter hvis man har kræfterne til det. Det færdige mel er mørkebrunt og duften minder lidt om popcorn. Opbevar skræppemelet i en lukket beholder og brug den lidt af gangen hver gang du bager. Jeg plejer at sige 0,1-1 tsk pr. dl. På denne måde får dit bagværk altid en smuk mørk farve og en dyb ristet smag.
- 2,5 dl hvedemel
- 0,5 dl skræppemel eller boghvedemel
- 1 tsk salt
- 1 tsk sukker
- 1 dl vand
- 2 spsk oliven olie
- Forvarm ovnen til 200 grader.
- Bland de to slags mel sammen i en skål.
- I en anden skål blandes salt, sukker og olie sammen med vandet og herefter tilsættet det lidt af gangen til melblandingen.
- Rør dejen godt sammen indtil den er elastisk og ikke klistre.(Tilsæt eventuelt mere mel eller mere vand)
- Skær dejen ud i 4 lige ståre stykker og lad dem hvile i 20 minutter eller længere.
- Herefter rulles stykkerne ud, så tyndt som muligt. Undgå huller.
- Bag de tynde lag dej i ovnen på et stykke bagepapir.
- Efter 5 minutter vendes knækbrødet og ovnen slukkes.
- Lad knækbrødet tørre færdig i ovnen i 30-60 minutter.
7 Kommentare
[…] oliven olie, tahin og krydderier fra Urtekram. Jeg servere gerne min hummus med hjemmelavet knækbrød, find opskriften […]
[…] en række mindre retter der spises inden hovedretten. Jeg servere gerne altid mezze med hjemmelavet knækbrød, find opskriften […]
[…] Knækbrød på hjemmelavet skræppemel […]
[…] Her er noget man kunne kalde den vildeste burger. Selve bollen er lavet på hjemmelavet skræppemel, som er en plante der vokser vildt i naturen om sommeren. Se hvordan du selv kan lave dit eget hjemmelavede mel HER. […]
[…] op af floden. Den skal selvfølgelig grilles og spises med friskbagt fladbrød lavet på dit eget hjemmelavet skræppemel, lapne kugler og friskplukket almindelig syre. Fire komponenter der former et enkelt men helt […]
[…] Butbladet skræppe og kruset skræppe er begge meget talrige planter, der er meget almindelige i Danmark. De er begge af den plante slægt der hedder rumex, derfor er i også i familie med den mere kendte havesyre eller almindelige syre. Derudover er den også en fjern forfar til den almindelige boghvede. Den vokser særligt på store græssede engområdet eller heste folde. I august visner planten og frøene modnes ved at falme fra grøn til rødbrun. Man kan også høste de unge blade og bruge dem som et supplement til spinat. Frøene er nemme at høste og når diverse smådyr er sorteret fra, skal de bare tørres og males til mel. HER kan du læse mere om hvordan du laver dit eget skræppemel. […]
[…] forfar til boghveden og jeg har derfor lavet denne opskrift, som bruger en blanding af hvedemel og skræppemel for at genskabe den forhistoriske smag. Historie og madlavning på samme tid, jeg elsker […]