Knækbrød af skræppemel

september 7, 2017
skræppemel

Hvad er skræppemel?

Skræppemel er super nemt at lave selv og så er det et godt alternativ til boghvedemel som vi alle kender. Det har en helt særlig smag og bidrager med en lækker gylden farve til brødet. Butbladet skræppe og kruset skræppe er begge meget talrige planter, der er meget almindelige i Danmark. De er begge af den plante slægt der hedder rumex, derfor er i også i familie med den mere kendte have syre eller almindelige syre. Den vokser særligt på store græssede engområdet eller heste folde. I august visner planten og frøene modnes. Man kan også høste de unge blade og bruge dem som et suppelment til spinat.

Frøene er nemme at høste og når diverse smådyr er sorteret fra, skal de bare tørres og males til mel. Nedenunder findes opskriften på mit yndlings knækbrød hvor jeg har brugt en blanding af hvedemel og skræppemel.

Sådan laver du dit eget skræppemel

Skræppe frøene kan høstes fra august til oktober når de er brune og bladene er visne. Jeg har altid et par poser med når jeg er på farten, så kan jeg høste en posefuld når jeg lige kommer forbi en eng med skræppe planter (hvilket ikke er svært at finde). Når man har høstet rigelige mængder af frø, skal de skyldes. Der sidder ofte smårdyr imellem frøene og dem ønsker vi ikke ned i vores mel! Herefter tørres frøene i ovnen ved 170-180 grader (eller i solen) indtil de er helt tørre og kan knuses mellem to fingre. Jeg plejer at male frøene i en kaffekværn men man kan også bruge en morter hvis man har kræfter til det. Den færdige mel er mørke brun og duften minder lidt om popcorn. Opbevar skræppemelet i en lukket beholder og brug den lidt af gangen hver gang du bager. På denne måde får dit brød altid en smuk mørk farve og en dyb ristet smag.

Knæk brød med kruset skræppe mel
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Ingredienser
  • 2,5 dl hvedemel
  • 0,5 dl skræppemel eller boghvedemel
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sukker
  • 1 dl vand
  • 2 spsk oliven olie
Fremgangsmåde
  1. Forvarm ovnen til 200 grader.
  2. Bland de to slags mel sammen i en skål.
  3. I en anden skål blandes salt, sukker og olie sammen med vandet og herefter tilsættet det lidt af gangen til melblandingen.
  4. Rør dejen godt sammen indtil den er elastisk og ikke klistre.(Tilsæt eventuelt mere mel eller mere vand)
  5. Skær dejen ud i 4 lige ståre stykker og lad dem hvile i 20 minutter eller længere.
  6. Herefter rulles stykkerne ud, så tyndt som muligt. Undgå huller.
  7. Bag de tynde lag dej i ovnen på et stykke bagepapir.
  8. Efter 5 minutter vendes knækbrødet og ovnen slukkes.
  9. Lad knækbrødet tørre færdig i ovnen i 30-60 minutter.

 

 

Forslået

Ingen kommentare

Skriv et svar