Kimchi – Traditionel koreansk opskrift

februar 1, 2017
Kimchi

Hvad er Kimchi?

Kimchi er koreanernes national ret og det har længe optrådt som en fast del af alle måltider. Kort sagt er kimchi grøntsager der er blevet konserveret via mælkesyrebakterier. Der findes et hav af forskellige typer af kimchi men de mest almindelige er kinakål, agurk og radise. Det er traditionen tro at man bruger de grøntsager der vokser tættest på jorden da det siges at de indeholder flest mælkesyrebakterier og derfor fermenterer hurtigere.

Fermentering er den gærings.process der sker når mælkesyre bakterierne i grøntsagerne bliver aktiveret. For at fremskynde denne process tilføjer man ofte salt til grøntsagerne. Dette gør at væsken bliver frigivet fra grøntsagen og dermed også de sukkerarter som bakterierne lever af. Denne process giver en syrlig, næsten umami agtig smag, der er meget vanedannende.

Kimchi er meget alsidig når det kommer til madlavning. Den kan nydes frisk (uden fermentering) som en spicy salat eller som et syrlig tilbehør fra glas. Man kan vælge at servere den som den er, eller stege den på panden med ris eller i diverse asiatiske supper. Kimchi er ofte dyrt at købe færdigt i butikkerne, så det er derfor oplagt at lave det selv hvis man først har fået smag for det.

Koreansk Kimchi
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Ingredienser
  • 2 store kinakål
  • 3 spsk salt
  • 1 dl vand
  • 2 spsk rismel
  • 2 spsk sukker
  • 1 bundt forårsløg fint snittet
  • 1 løg fintsnittet
  • 1 stor gulerod julienne
  • 1 spsk revet ingefær
  • 3 fed revet hvidløg
  • 5 spsk fiskesovs
  • 1 dl gochu-garu (koreanske chiliflager som kan købes i asiatiske foretninger)
Fremgangsmåde
  1. Skær kinakålen i mindre skiver, drys med salt og kram kålen med hænderne indtil den begynder at smide sin væske. Stop når væsken begynder at skumme let.
  2. Bland vand og rismel i en gryde og lad det varme langsomt op indtil det tykner.
  3. Tilset fintsnittede grøntsager og krydderier og rør godt rundt
  4. Hæld nu blandingen over kålen og masser den godt ind imellem bladene
  5. Når alle blade er smurt ind med chili blandingen, lægges de i lufttætte rene glas.
  6. Lad kimchien stå på køkkenbordet i 3-7 dage (husk at åbne glasset ind i mellem og tjek hvordan det står til)
  7. Efter 3-4 dage skulle din kimchi gerne begynde at boble, dette betyder at fermenteringen er gået i gang.
  8. Lad glasset stå i yderligere 1-2 dage eller når du synes din kimchi smager let syrligt.
  9. Nu kan den færdige kimchi stilles på køl. Den er bedst efter 1-2 uger men kan holdes sig i flere måneder mørkt og køligt. Så længe din kimchi dufter fint og syrligt og der ikke er mug tilstede i glasset, er den fin (Husk at tilgå den med rene redskaber så der ikke kommer uønskede bakterier ned i den)

Historie

At fermenterer sine grøntsager er et ældgammelt levn der går flere tusind år tilbage. Kimchi blev allerede omtalt i skriftlige kilder for mere end 2000 år siden. På dette tidpunkt var det kun kendt at man brugte almindelig salt til at konservere sine grøntsager. Det var først i 1100 tallet at man begyndte at indrage andre smage og farver. I Korea er det gammel tradition at man opbevare den hjemmelavede kimchi i store tildækkede ler-krukker. Krukkerne er ofte placeret under åben himmel og kan stå og gære i flere måneder. På denne måde kan man også nyde sin kimchi om vinteren når mængden af grøntsager er sparsom. 

Så sundt som noget kan blive?

De bakterier og mineraler man finder i kimchiens fermenterings process, er ikke bare smagfulde, men de er også utrolig sunde for vores krop. Da kimchi bliver opbevaret i lufttætte glas eller krukker sker der ingen fordampning af væske og derfor bevares en høj procent af kålens vitaminer og mineraler. Især er den rig på c-vitamin og mælkesyrebakterier. Det siges at kimchi fremmer fordøjelsen og redusere væksten af cancer. Derfor er den blevet kåret som et af verdens fem sundeste retter!

Fremgangsmåde:

Skær kinakål i mindre skiver eller helt små stykker og drys dem med salt i en stor skål (lad dem stå i mindst en 1 dag) Pres nu så meget væde ud af kålen som muligt, med hænderne.

Bland vand og rismel i en gryde og lad det varme langsomt op indtil det tykner. Tilset fintsnittede grøntsager og krydderier og rør godt rundtHæld nu blandingen over kålen og masser den godt ind imellem bladene. Når alle blade er smurt ind med chili blandingen, lægges de i lufttætte rene glas.

Forslået

Ingen kommentare

Skriv et svar