Kartoffelkompot med vild pastinak

juni 25, 2019

Kartoffelkompot

Denne kartoffelkompot med vild pastinak er silkeblød og smager himmelsk! Den vilde pastinak er enormt almindelig og kan findes stort set alle vegne, den bliver faktisk ofte betegnet som en reguler plage. Men så lad os da spise den! Den smager nemlig fuldstændig som de pastinakker som vi kan hente nede i supermarkedet og bladene er delikate i supper, stuvninger eller denne kartoffelkompot. Den består af tre ingredienser, så der er ingen undskyldninger for ikke at afprøve den vilde pastinak!

Vild pastinak (toppe)

Vild pastinak er forfader til de pastinakker som vi køber i super markedet. Den er relativ almindelig og er ofte at finde langs stier og vejgrøfter. Selve roden fra den vilde pastinak bør høstes i efteråret, mens bladende kan høstes fra april til september.

Vild pastinak er en plante som mange frygter at beskæftige sig med, da den er i familie med den berygtede Kæmpe bjørneklo som kan give alvorlige brand vabler hvis man får plantesaft (furanokumariner) på huden og kommer i kontakt med sollys. Dette er meget karakteristisk for mange planter indenfor skærmplantefamilien, men særlig pastinak og Almindelig bjørneklo (Se link nedenfor) har fået et dårligt ry af denne grund. Men det er synd og skam, for det er intet i vejen for at indsamle og bruge begge disse planter i sin madlavning. Man kan medbringe handsker så er man på den sikre side.

Pastinak toppene eller de uåbne blomster fra pastinakken, er efter min mening den bedste del af denne plante! De er møre og smagen er mildt parfumeret som passer perfekt til kartoffel og eller kødretter.

Nyttige links:

Urtesalt med vild pastinak

Almindelig bjørneklo – identifikation og tilberedning

Kartoffelkompot med vild pastinak
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Ingredienser
  • 400 g kartofler
  • 100 g pastinaktoppe eller blade
  • 100 g smør
  • 1 fed hvidløg
  • Grøntsagsfond eller vand
  • Saft og skal fra en halv økologisk citron
  • Parmesanost, vesterhavsost eller tørret æggeblomme
  • Salt og peber
Fremgangsmåde
  1. Opvarm halvdelen af smørret i gryden og steg knust hvidløg af.
  2. Skyl og rens kartofler og pastinak toppene og skær dem i mindre stykker.
  3. Kom grøntsagerne i gryden og steg sammen med hvidløg ved medium varme.
  4. Tilsæt fond eller vand og kog videre under omrøring indtil kartoflerne er bløde.
  5. Tilsæt den sidste halvdel af smørret og rør rundt (hvis man ønsker din kompot endnu mere cremet kan man tilsætte en smule fløde).
  6. Smag til med salt, peber og citronsaft- og skal.
  7. Serveres varm med fintrevet ost eller tørret æggeblomme.

Velbekomme!

Forslået