Jordbærtærte med japansk pileurt og skovmærke

juni 12, 2018

Den vildeste jordbærtærte!

Jordbærtærte og jordbærkage er sommer når det er allerbedst og her er min vilde udgave med japansk pileurt og skovmærke. Japansk pileurt er en invasiv art der ligner bambus til forveksling, men de nye skud kan bruge som asparges eller rabarber. De nye skud fra japansk pileurt kan høstes fra marts til maj, afhængig af temperaturene. Skovmærke en nordens svar på vanilje og vokser ofte i bøgeskove. Skovmærke smager af en blanding af vanilje og marcipan og er derfor rigtig god i desserter som denne jordbærtærte!

Jordbærtærte med japansk pileurt og skovmærke
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Ingredienser
Mørdej:
  • 300 g hvedemel
  • 100 g flormelis
  • Skallen af en økologisk lime
  • 150 g smør
  • 1 æg
  • 100g mørk chokolade
  • 1 bakke jordbær (gem nogle til gellén)
Mascaponecreme:
  • 250 g mascapone
  • ¼ l piskefløde
  • 1 bundt skovmærke finthakket
  • 3 spsk flormelis
Kompot:
  • 100 g japansk pileurt
  • 100 g jordbær
  • 2-3 spsk sukker
Gelle:
  • 1,5 dl jordbærsaft eller pure
  • 3 spsk. sukker
  • 70 ml koldt vand
  • 3 blade husblas
Fremgangsmåde
Mørdej:
  1. Bland alle ingredienserne sammen til en ensartet dej.
  2. Stil mørdejen på køl i 1,5 time inden den skal bruges.
  3. Rul mørdejen ud og læg den i en smørsmurt springform efter eget valg.
  4. Prik huller i mørdejen med en gaffel og bag den i ovnen ved 200 grader i 25 minutter.
  5. Smelt chokoladen i mikroovnen i 2-4 minutter. Rør lidt rundt i den engang i mellem.
  6. Når bunden er kølet af, smøres den smeltede chokolade ud i bunden. Stil eventuelt bunden på køl, så den kan køle af.
Kompot:
  1. Skyld og rens jordbærene og den japanske pileurt og skær dem i tynde skiver.
  2. Kom dem i en gryde sammen med sukker.
  3. Lad det simre ved middelarme indtil den japanske pileurt og jorbærene er kogt ind til en fast og blød kompot (Omkring 10-20 minutter).
Mascaponecreme:
  1. Lad fløden stå og trække sammen med skovmærken i 1 times tid eller natten over.
  2. Når fløden har trukket færdig, kasseres skovmærken og den piskes til en tyk og cremet skum (Den må endelig ikke blive for stiv, da den kan skille når man blander den med mascaponen).
  3. Bland den med sukker og mascapone. Rør det forsigtigt sammen til en ensartet creme.
Gelle
  1. Lad husblassen opbløde i koldt vand i 5-10 minutter. Bland alle ingredienser undtagen husblas, i en gryde og giv dem et opkog. Sluk for varmen og tilsæt opblødt husblas heri. Rør rundt indtil den er helt opløst i væsken.
Samling af kagen:
  1. Tag den afkølede bund ud af køleskabet og smør kompotten ud heri.
  2. Kom nu forsigtig mascaponecremen ovenpå og smør den godt ud til siderne.
  3. Pynt med tynde skiver af jordbær. Start ude fra kanten og arbejd dig ind mod midten (brug gerne de store stykker yderst)
  4. Til sidst smøres den endnu flydende gellé ud så den dækker både bær og creme.
  5. Kagen er bedst når den har stået på køl i et par timer.

Skovmærke i blomst (maj).

Tag den afkølede bund ud af køleskabet og smør kompotten ud heri. Kom nu forsigtig mascaponecremen ovenpå og smør den godt ud til siderne. Pynt med tynde skiver af jordbær. Start ude fra kanten og arbejd dig ind mod midten (brug gerne de store stykker yderst)

Velbekomme!

Forslået