Indbagt påskelam med vilde løg og ærter

april 15, 2017
Påskelam

Påskelam

Det er forår, det er påske og det er lam. Traditionen tro så skal der være lam på bordet. Jeg har ikke de bedste erfaringer med smagen af lam, derfor har førhen jeg taget afstand til det. Så påsken 2017 blev faktisk første gang jeg beskæftigede mig med lammekød. Min første gang blev udført med masser af ramsløg og andre vilde urter. Tanken om at kunne gå udenfor og plukke ind til aftensmaden, er meget tiltalende for mig. Påsken er ingen undtagelse, det er faktisk oplagt, da årstiden er lige til det. Jeg kunne da sagtens have gået ned i super markedet og købt mig til et bundt friske asparges. Bevares, asparges er da lækkert, men de nye skud fra løgkarse passede ligeså godt, hvis ikke bedre, ind i retten. Så årets påskelam bestod af:

Indbagt lamme filet med ramsløg, persille og citron skal. Pure på brændenælde, porre, persille, ramsløg og ærter. Samt sauterede ærter, porre og løgkarse skud. Hertil var der knuste kartofler med masser af smør og ramsløg. En let sauce på lam og urter og små sprøde brød lavet på resterne fra dejen, drysset med ramsløg. 

Min første lamme menu blev et hit og vildt nok, gik ingenting galt. For min skyld måte kødet gerne have været mere rosa, men grundet kødets størrelse var det svært at undgå overtilberedning samtidig med at dejen også blev gylden. Nedenunder findes råvare liste, opskrift, samt billeder af fremgangsmåden.

Her på billedet ses hvordan jeg pakkede lammet ind i ramsløg. Først blancerede (hældte kogende vand over) jeg de grønne blade. Den grønne paste bestod af blendet ramsløg, persille, lidt salt og revet citronskal. Kødet blev ved hjælp af husholdningsfilm, pakket godt ind. Dernæst lægges den grønne pakke på dejen og rulles godt sammen til en fin lille “kødpølse”.

Kød-rullen pensles med et æg og bages i ovnen ved 200 grader varmluft for at få så meget farve som muligt på dejen.

Lad kødet vile i 10 minuters tid inden den skæres ud. På denne måde bibeholder den mere af sin saft.

Hertil blev der serveret knuste kartofler, rørt op med masser af smør og ramsløg. Nedenunder ses resterne fra dejen der blev til små sprøde “knækbrød” med ramsløgssalt.


Lækker langfredags lam
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Antal personer: 4
Ingredienser
  • 1 afpudset lamme filet
  • 1 pakke færdiglavet tærte dej
  • 1 bundt friske ramsløg
  • 1 bundt frisk persille
  • 0,5 tsk citron skal
  • lidt salt
  • 1 bundt friske brændenælder
  • 1 pose ærter
  • 1 bundt porre
  • 1 bundt frisk løgkarse (rosenkål eller asparges kan også bruges)
  • 1 pose nye danske kartofler
  • 1 pakke lurpak smør
  • 1 dl hvidvin
Fremgangsmåde
  1. Blend ramsløg og persille med lidt salt og citron skal.
  2. Hæld kogende van over de friske ramsløgsblade og tag dem hurtigt op igen.
  3. Brun lammekødet kort af på en brandvarm pande, læg den til side og smør den ind i sennep.
  4. Pak kødet ind i ramsløg og urte-paste ved hjælp af husholdningsfilm som vist på billedet.
  5. Pak den nu på samme måde ind i den færdige dej.
  6. Pensel med æg og bag den i ovnen ved 200 grader i 8 minutter eller til dejen er gylden og sprød.
  7. Lad kødet stå i 10 minutter inden det skæres ud.
  8. I mellemtiden sauteres porre, ærter og løgkarse i smør.
  9. Til pureen kommes alle af-trimninger og rester fra porre, ærter, løgkarse, ramsløg, persille samt brændenælder op i en gryde.
  10. Steg dem kort i smør og tilsæt så hvidvinen.
  11. Når vinen er helt fordampet, blendes grøntsagerne nu til en grøn lind masse.
  12. Smag til med salt og smør.

 

Forslået

Ingen kommentare

Skriv et svar