Hyldebær honning – Bekæmper vintersnuen!

august 17, 2018
Hyldebær honning

Hyldebær honning

Noget som jeg laver hvert år og virkelig ikke kan undvære, er hyldebær honning. Både honning og hyldebær er begge kendt for deres antibakterielle og rensende egenskaber, og denne blanding er derfor super velegnet til at forebygge influenza og vintersnue! Derudover kan hyldebær honning bruges i drinks, i te, til ost, i dressinger, marinader og i saucer til kød. Det er en rigtig dejlig ting at have i sit køkken, det er nemt at lave så det er bare med at komme igang!

Hyldebær honning - Bekæmper vintersnuen!
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Ingredienser
  • 2-3 dl hyldebær
  • 1 dl honning
  • 0,5 dl vand
Fremgangsmåde
  1. Skyld hyldebærrene og kom dem i en gryde sammen med en smule vand.
  2. Lad blandingen simre ved middelvarme i mindst 20 minutter.
  3. Filtrér mest mulig saft fra de kogte hyldebær og kassér resten (frø og skræl).
  4. Bland nu hyldebær saften med honningen og kom den på glas.
  5. Opbevares på køl og bruges hele vinteren igennem.
  6. Ønsker du en kraftigere farve på din honning, kan du give hele blandingen et opkog, så trækker farven fra bærrene mere ud i honningen. (Dette medføre dog et tab af nogle af de gode stoffer fra honningen).

 

Bekæmper vintersnue?

Nu tænker du måske, “Stop en halv, det tror jeg da ikke helt på det med at hyldebær skulle være så fantastisk?”, men der er faktisk noget om det. Jeg har undersøgt sagen og det viser sig at afkog af hyldebær har en videnskabelig virkning for bekæmpelsen af bestemte vira. Influenza er en virusbetinget sygdom, som rigtig mange får ved overgangene mellem sommer og vinter.  Det er frygteligt at være ramt af influenza, kvinde som mand. men der er hjælp at hente! Brugen af hyldebærsaft går langt tilbage, brugt i flere generationer mod snue og influenza.

Virkning

Når man dykker ned i litteraturen oplyses resultaterne fra en israelsk forskergruppes der i deres studier afprøver virkeningen af hyldebær ekstrakt mod influenzavirus. Forsøget inkluderede tilfældige, placebo-kontrollerede  nordmænd med influenza. Resultaterne lød at personer på hyldebær ekstrakt oplevede at  influenzasymptomerne aftog i gennemsnit 4 dage tidligere end dem uden (Zakay-Rones et al. 1995; Zakay-Rones et al. 2004). Om der er tale om den samme effekt med det afkog som vi selv fremstiller derhjemme, er svært at sige men siden brugen af hyldebær til dette formål, går år tilbage, må der jo være noget om snakken. Helt personligt så bruger jeg hyldebær honning jævnligt når jeg er syg, og jeg har oplevet op til flere gange af sygdommen enten aftager eller forkortes. (Find literatur nederst på siden, samt information om giftigheden af hyldebær)

Giftighed

Hyldebær er kun giftige rå, altså ikke tilberedt tilstand. Så det er en rigtig dårligt ide at smide de rå hyldebær fra fryseren i sin smoothie eller saft, det kan give frygtelige maveproblemer. Hyldebær skal koge i mindst 20 minutter for at få bugt med de farlige stoffer. Hvis man stadig er lidt betænkelig ved brugen af hyldebær, så kan jeg fortælle at vi i min børnehave, ofte fik hyldebærsuppe til frokost, ikke at jeg brød mig særligt meget om det. Jeg har sidenhen erfaret at hyldebærsuppe er blevet serveret i mange andre vuggestuer og børnehaver. Så ingen fare, bare husk at koge dine hyldebær!

Literatur:

Zakay-Rones et al. (2004): Randomized Study of the Efficacyand Safety of Oral Elderberry Extract inthe Treatment of Influenza A and BVirus Infections. The journal of International Medical Research, 32, 132-140

Zakay-Rones et al. (1995): Inhibition of several strains of influenza virus in vitro and reduction of symptoms by an elderberry extract (Sambucus nigra L.) during an outbreak of influenza B Panama.J Altern Complement Med. 1995 Winter;1(4):361-9.

Forslået

4 Kommentare

  • Skriv et svar Solveig august 23, 2018 at 11:21 am

    Hej! Tror du godt jeg kan bruge min tutti-frutti saftkoger til at lave hyldebærsaften?

    • Skriv et svar Snilde august 31, 2018 at 6:48 pm

      Hej Solveig
      Nu har jeg ikke selv sådan et herligt aggregat, men det tror jeg sagtens du kan. Måske du bare skal bruge den metode som du plejer og tilpasse opskriften hertil.
      De bedste hilsener, Stephanie.

  • Skriv et svar Ida august 26, 2018 at 12:25 pm

    Hvilken honning er det du anvender? Den ser sirupsagtig ud på billedet, men er det ikke vare alm honning? Og er det bare stuetemperatur du blandet hyldebærsaften ved, eller gør du noget for at få den til at flyde bedre sammen?
    Tak 🙂

    • Skriv et svar Snilde august 31, 2018 at 6:51 pm

      Hej Ida
      Den honning som jeg brugte er en helt almindelig dansk honning, altså ikke en tyndtflydende honning. Når honningen blandes med den varme sirup, bliver den mere flydende. Jeg blander gerne disse to sammen lige efter den er blevet filteret.
      Jeg håber at dette var svar nok.
      De bedste hilsener, Stephanie.

    Skriv et svar