Forårsgryde med vild pastinak

maj 4, 2019
Forårsgryde

Forårsgryde med forårsurter

Forårsgryde med vild pastinak er en ret som jeg gerne laver rigtig meget af, så der er nok til en portion dagen efter. Urterne brugt til denne forårsgryde er vild pastinak, gåsefod og almindelig syre, men man kan også bruge andre grønne urter som havesyre, skovsyre, ramsløg, brændenælde, strandmælde eller skvalderkål.

Vild pastinak

Vild pastinak er forfader til de pastinakker som vi køber i super markedet. Den er relativ almindelig og er ofte at finde langs stier og vejgrøfter. Selve roden fra den vilde pastinak bør høstes i efteråret, mens bladende kan høstes fra april til september.

Vild pastinak er en plante som mange frygter at beskæftige sig med, da den er i familie med den berygtede Kæmpe bjørneklo som kan give alvorlige brand vabler hvis man får plantesaft (furanokumariner) på huden og kommer i kontakt med sollys. Dette er meget karakteristisk for mange planter indenfor skærmplantefamilien, men særlig pastinak og Almindelig bjørneklo (Se link nedenfor) har fået et dårligt ry af denne grund. Men det er synd og skam, for det er intet i vejen for at indsamle og bruge begge disse planter i sin madlavning. Man kan medbringe handsker så er man på den sikre side.

Pastinak toppene eller de uåbne blomster fra pastinakken, er efter min mening den bedste del af denne plante! De er møre og smagen er mildt parfumeret som passer perfekt til kartoffel og eller kødretter.

Forårsgryde med vild pastinak
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Antal personer: 4 personer
Ingredienser
  • 2 spsk olivenolie
  • 50 g smør
  • 500 g svinenakke i grove tern
  • 2 fed hvidløg
  • 1 stort bundt gåsefod, spinat eller brændenælde
  • 6-8 toppe fra vild pastinak
  • 1 bundt almindelig syre, skovsyre eller havesyre.
Fremgangsmåde
  1. Opvarm en stor gryde med olie og smør.
  2. Krydr de grove kød tern med salt og peber og brun dem godt af i gryden.
  3. Tilsæt grofthakkede grøntsager og vand så det dækker.
  4. Lad det hele simre ved middel varme i 2-3 timer.
  5. Serveres gerne med en klar creme fraiche og et stykke brød.

Velbekomme!

Forslået

Ingen kommentare

Skriv et svar