Fiskesuppe med gråbynke

september 6, 2018
gråbynke

Gråbynke i mad

Gråbynke gror vildt i Danmark og duften er både krydret og parfumeret, lidt alla en blanding imellem salvie, lavendel, rosmarin og timian. Gråbynke er ingen grøntsag men en krydderurt grundet sin meget kraftige smag. Jeg bruger gerne denne plante sammen med kød og grøntsager men fandt for nylig ud af at den også går enormt godt sammen med fisk og skaldyr. Derfor kom jeg på denne ret, inspireret af en vaske ægte jungleret, kaldet Usila (stensuppe), fra Sydamerika.

Denne ret blev tilberedt med lokale råvare direkte i ned en naturlig stenfordybning. De brugte naturligvis lokale krydderurter men da de begyndte at beskrive disses smag og aroma, kom jeg til at tænke på vores vildtvoksende gråbynke, og ønskede at skabe en nordisk udgave af denne traditionelle ret.

Fiskesuppe med gråbynke
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Ingredienser
  • Forskelligt fisk og skaldyr som blåmuslinger, kammuslinger, rejer, torsk og laks.
  • 1 bundt vilde krydderurter som gråbynke, røllike eller korsknap
  • 3 groft skårede tomater
  • 3 fed hvidløg
  • 1 grøn chili
  • 1 løg
  • Saften fra en lime
  • 1 tsk salt
  • Lidt peber
Fremgangsmåde
  1. Kom alle grøntsagerne i en morter og mos dem til en grov masse (Hvis du ikke har en morter kan du nøjes med at hakke det hele meget fint)
  2. Rengør blåmuslinger og kasser de døde og ødelagte. Rens fisken og skær den i mindre stykker. Skør kammuslingerne i mindre stykker.
  3. Steg grøntsagsmosen af på en varm pande i en smule olie.
  4. Tilsæt fisk og skaldyr og rør det hele godt sammen i gryden.
  5. Kom et låg på og lad rette dampe, indtil blåmuslingerne har åbnet sig og fisken er tilberedt.
  6. Smag til med limesaft, salt og pepper.

gråbynkeVelbekomme!

Forslået