Glutenfri chokoladekage med rødbede og vilde bær

februar 2, 2018
chokoladekage

Rødebede chokoladekage

Med chokoladekage går man aldrig galt i byen. Dog synes jeg det er sjældent at man støder på en kage hvor man tænker, wauw den må jeg bare have opskriften på! Det viser sig at jeg er ret kræsen når det kommer til chokoladekager, da det ofte er en kage som man bliver præsenteret for. Jeg har derfor aldrig rigtig tænkt andet end, det er kage og jeg kan godt li kage, så derfor vil jeg spise den. Men nu er min søgen slut, jeg præsentere hermed den (efter min mening) allerbedste bedste opskrift opskrift på chokoladekage. Den er ikke det mindste tør eller tung. Den er svampet, lækker og så smager den himmelsk.

Denne opskrift indeholder flere ting end den normale chokoladekage, det indrømmer jeg. MEN den er også bare så meget bedre! Kaffe og chokolade er efterhånden en kombination man kender. Kaffe er nemlig kendt for at fremhæve chokolade smagen og gør den mere intenst. Kaffen kan dog sagtens undlades, men jeg synes den bidrager med noget helt særligt til kagen sammen med de andre ingredienser. Så til alle jer der ikke bryder jer om kaffe, i vil elske det i denne kage!

Udover kaffe indeholder denne chokoladekage også rødbeder. Ja du hørte rigtig, en grøntsag i kage. Det er set før med squash og gulerod så hvorfor ikke også rødbede. Rødbede, kaffe og chokolade er som skabt for hinanden og her kommer de alle virkelig til udtryk! Den sidste ting som min opskrift indeholder er en god håndfuld vilde bær som tyttebær eller revling. Du kan også bruge andre bær som hindbær eller brombær som jeg gjorde det i min Mandelkage med brombær. Dog er det umagen værd at anskaffe sig en portion vilde bær og gemme dem i fryseren. På denne måde kan man hurtigt pifte sine desserter op med det syrlige tvist fra bærrene.

 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Ingredienser
  • 250 g rødbeder
  • 200 g hakket mørk chokolade
  • 50 ml af din yndlingskaffe
  • 200 g blødt smør
  • 140 g glutenfri mel (havre, mandel, eller andre typer mel)
  • 3 spsk kakaopulver
  • 1,5 tsk bagepulver
  • 5 æggeblommer
  • 5 æggehvider
  • 200 g sukker
  • 100-200 g tyttebær og revling
Fremgangsmåde
Rødbedepure:
  1. Kog rødbederne hele med skræl, til de er møre ( ca. 45 minutter) .
  2. Når rødbederne er møre, skylles de med koldt vand og skrællen smuttes af.
  3. Skær dem ud i mindre stykker og blend dem til en lind pure.
Kagen:
  1. Forvarm ovnen til 180 grader og smør en springform med smør og læg eventuelt et stykke bagepapir ud i bunden.
  2. Smelt chokoladen over et vandbad eller i mikroovnen.
  3. Tilsæt kaffen og smør tern til chokoladen, mix det hele godt sammen indtil smøret er helt indkorporeret.
  4. I en skål, piskes æggeblommer til de bliver blege.
  5. Tag skålen med den smeltede chokoladeblanding og rør rundt indtil massen er ensartet.
  6. Rør nu de piskede æggeblommer i chokolade blandingen. Herefter tilsættes rødbede puren.
  7. I en anden skål piskes æggehviderne stive, tilsæt sukkeret lidt af gangen.
  8. Vend nu forsigtigt æggehviderne i chokolade blandingen til du står med en ensartet masse.
  9. Herefter sigtes mel, kakaopulver og bagepulver i dejen.
  10. Vend forsigtigt bærene i dejen og mix det hele rundt indtil den er blød og lind.
  11. Hæld dejen i den smurte springform og bag kagen i 40 minutter (Når siderne er faste og midten stadig er lidt blød, er kagen færdig)
  12. Lad kagen køle helt af inden den servering.

 

Tyttebær

Tyttebær er vildtvoksende og gror særligt nær den nordlige halvkugle. De er mest almindelige i Norge og Sverige men de kan også plukkes i hedeområder i Jylland,  men ellers er planten sjælden i resten af Danmark, bortset fra Nordsjælland. Planten er lav, højst 20 cm høj, med blanke, mørkegrønne blade. Blomsterne er hvide, og bærrene modner i august og september. Bærret har man indsamlet og anvendt i flere århundreder til bla. tyttebærvin og marmelade. I Danmark vokser de vilde bær  i heder og skovlysninger på tørre områder. Bærrene er små, faste og mørkerøde og hvor både smag og udseende kan sammenlignes med tranebær.
Lig tranebær er tyttebær velegnet til syltetøj, kompot, gele og som tilbehør til vildt, fisk og fjerkræ.

Tyttebær indeholder en hel del syrer, både æblesyre, benzoesyre og ravsyre, derfor kan den være for sur en oplevelse at spise rå. Til gengæld kan bærrene konservere sig selv ved syltning. De har en  længere holdbarhed i forhold til andre almindelige bær, grundet det høje indhold af syre. De friske bær kan fryses hele i en lufttæt pose i op til et år.

Revling (Sortbær)

Små sorte bær med blade der ved første øgekast kan minde om en blanding mellem lyng og gran. Bærene indeholde en hel del væske og gundet den meget milde smag er den ofte mest brugt i haver eller dekorationer. den gror ofte i fugtig skyggefyldt sur jord. Smagen bliver forstærket ved opvarming og kan bruges til marmelade og i tærter. Planten blomstre i may-juni med små lilla blomster, hvorefter bærrene kan høstes fra juli til den første sne kommer. Smagen er frugtig men absolut uden nogen syrlighed overhovedet. Sødmen bliver mere fremtrædende efter den første frost. Som med mange andre frugter er revling en god kilde til c vitamin.

Vilde tyttebær (de røde) og revling (de sorte) kan høstes flere steder i Norden. De vokser særligt i sverige og norge men er også at finde i nogle steder i Danmark. Tyttebær og syrlige og miner en smule om tranebær i både udseende og smag. Revling er mindre saftige og smagen er ikke overvældene men de indeholder en del vitaminer, mineraler og antioxidanter.

Vend forsigtigt bærrene i dejen og mix det hele rundt indtil den er blød og lind. Hæld dejen i den smurte springform og bag kagen i 40 minutter (Når siderne er faste og midten stadig er lidt blød, er kagen færdig) Lad kagen køle helt af inden den servering.

chokoladekage

Velbekomme!

 

Forslået

Ingen kommentare

Skriv et svar