Bibimbap
Bibimbap er en populær koreansk ret, der i sin tid blev spist af kongelige og adelige. Grundet de mange fine råvare og flotte udtrykt, siges det at bibimbap var en del af de riges yndlingsspiser. Ordet bibimbap betyder “blandet ris”, grundet måden man spiser retten på. Bibimbap består af en skål varme hvide ris anrettet med forskellige tilbehør i form af grøntsager og protein. Hele herligheden er toppe med en rød chili pasta sauce kaldet gochujang, samt et æg tilberedt eller råt.
Måden man spiser den færdige ret på, er ved at blande alle ingredienserne sammen, heraf navnet. Ønske man at kaste sig ud i den helt traditionelle udgave, er de typiske grøntsager brugt her: bønnespire, kimchi, squash, gulerod, oksekød og svampe.
Personlig så elsker jeg at lave og spise denne koreanske specialitet. Jeg har ofte lavet den til min mor, da det er en af hendes livretter. Hun kan ikke rigtig udtale ordet, men hun elsker at spise det og det er det vigtiste. Der er ikke mange danskere der kender særlig meget til koreansk mad, men i udlandet og særligt i London er der hele restauranter centreret omrking denne ret, du kan enda få det to-go.
Se hvordan du laver Ramsløgskimchi HER.
Se hvordan du laver traditionel Kimchi HER
Råvarene brugt
Der indgår mange forskellige vilde råvare her. Nogle er nemmere at skaffe end andre. Set fra højre er der ramsløg, en meget almindelig vild råvare der er nem at kende på sine hvide stjerneformede blomster og duft af løg. Strandmælde, vokser på mange danske strande, er i samme familie som spinat og quinoa og smager ligedan. Japansk pileurt er en invasiv art, der gror lidt for mange steder hvis man spørg de fleste. De friske unge skud kan høstes og spise som asparges eller rabarber.
Strandbede, er ligesom strandmælde en plante der ofte er at finde på stranden. De friske grønne blade og nye stilke kan bruge som spinat. Helt ude til venstre ses svovlsporesvamp eller også kaldet kyllingesvamp eller “chicken of the wood” på engelsk. Det hedder den simpelthen fordi kødet smager og ligner kylling til forveksling. Det er en herlig spisesvamp men den kan være svær at finde, fordi dem gror lidt sporadisk på træer som eg, bøg, pil, kirsebær og mange andre. Høst kun de bløde og saftige yderste dele af denne svampe, da resten kan blive en hård og trævlet fornøjelse.
- 3 dl jasminris
- 1 æg pr person.
- Japansk pileurt
- Strandbede, strandmælde, strandvejbred eller andre grøntsager.
- Kimchi, hjemmelavet eller købt
- Tørrede judasøre eller andre svampe
- Svovlsporesvampe, kylling eller oksekød.
- Salt
- Vegetabilsk olie
- Sesam olie
- Sesamfrø
- Hvidløg
- Soya sauce
- Honning eller sukker
- 1 spsk koreansk chili pasta (gochujang), kan købes i asiatiske butikker.
- 1 tsk ristede sesamolie
- 1 tsk riseddike
- 2 spsk soya sauce
- 1 fed knust hvidløg
- 1 tsk sukker eller honning
- 1 tsk sesamfrø
- Bring 6 dl letsaltet vand i kog. Tilsæt ris og kom låget på. Lad risene dampe ved laveste varme i 20-30 minutter.
- Bland alle ingredienserne sammen og stil blandingen på køl indtil den skal bruges.
- Snit den japanske pileurt i tynde skrå skiver. Steg den på en brandvarm pande i en smule sesamolie. Krydr med salt.
- Skær kimchien i mindre stykker.
- Blanchér strandbede og mælde i kogende vand i 1 minut. Filtrer vandet fra og bland de grønne urter med knust hvidløg.
- Læg de tørrede judasøre i vand indtil de er bløde og opsvulmede. Skær dem i strimler og kog dem i letsaltet vand. Kog svampende i 5 minutter og vend dem herefter med en smule sesamolie.
- Skær svovlsporesvampen i mindre stykker og steg den i en smule olie. Tilsæt soya, honning og sesamolie.
- Anret en par skefulde ris i bunden af skålen og aranger grøntsagerne rundt om. Læg til sidst ægget i midten og slut af med en shefuld gochujang sauce.
- Traditionelt spiser man bibimbap med en ske, efter man har blandet det hele godt sammen.

Bibimbap er en fantastisk spise da den består af så mange forskellige smage og teksture. Alle råvarene er tilberedt hver for sig og på den måde bibeholder med enkelt råvare smag.
Velbekomme!
Ingen kommentare