Autentisk romersk hængebrød med skræppemel

august 12, 2019
hængebrød

Det 2000 år gamle romerske hængebrød

En sommerdag i år 79 e.Kr. var en romersk bager klar til at putte sit brød i ovnen, da et voldsomt udbrud fra bjerget Vesuv, blev dækket af aske og sten, sammen med næsten 1500 indbyggerne fra byen Pompeii.

Næsten 2000 år senere blev brødet fundet ved arkæologiske udgravninger i Herculaneum. Brødet blev fundet fuldstændig forkuldet, i resterne fra en ovn inde i ruinerne fra et romersk bageri. For at verificerer brødets kvalitet var det blevet stemplet med bagerens personlige stempel.

Autentisk romersk hængebrød med skræppemel

Man har siden hen prøvet at efterligne opskriften på dette forhistoriske brød. Arkæobotaniske analyser kan fortælle at brødet bestod af hvedemel, boghvedemel, salt vand og surdej. Skræppe planten kan betegnes som en forfar til boghveden og jeg har derfor lavet denne opskrift, som bruger en blanding af hvedemel og skræppemel for at genskabe den forhistoriske smag. Historie og madlavning på samme tid, jeg elsker det!

Nyttige links

Skræppemel (Opskrift)

Romersk hængebrød med skræppemel
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Ingredienser
  • 2 dl surdej (Se note hvis du ikke har en surdej).
  • 12 g tørgær
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vand
  • 4 spsk olivenolie
  • 100g skræppe mel, spelt mel eller boghvedemel
  • 700g hvedemel
Fremgangsmåde
  1. Forvarm ovnen til 200 grader.
  2. Opløs tørgæren i vandet og bland med surdejen.
  3. Tilsæt salt og olie til gærblandingen.
  4. De to typer mel blandes sammen og tilsættes til gærblandingen. Bland det hele sammen.
  5. Æld dejen i 10 minutter og form den til en rund form.
  6. Nu til det famøse mønster! Man kan vælge at at gå den nemme vej og skære mønstret i dejen. Eller man kan binde sit brød op som de gjorde i det gamle Rom, for at brødet kunne hænge. Dette kræver lidt teknik, men gør hvad der føles nemmest for dig. Tilføj også et lille hul i midten for at gøre brødet helt autentisk!
  7. Lad brødet hæve på en klargjort bageplade i en time.
  8. Bag brødet i ovnen 30-45 minutter ved 200 grader.
Note:
  1. Hvis du ikke har en surdej så bland 0,5 hvedemel, 0,5 dl water, 2 spsk skræppemel eller boghvedemel og 2 tsk tørgær. Lad dejen hæve i 30 minutter, og fortsæt så med opskriften. (Dejen hæver hurtigere når man bruger tørgær).

Her ses de modne skræppefrø til venstre og det færdigt malede mel til højre. Skræppemelet kan bruges til at sætte smag på bagværk eller hjemmelavet pasta.

Velbekomme!

Forslået