Aroniabær kompot med lun halloumi og vild salat

september 17, 2017
Aroniabær

Hvad er aroniabær?

Aroniabær eller også kaldet surbær er et bær som ikke alle kender, alligevel er det værd at stifte bekendskab med disse bær, da de indeholde rekord mange anitoxidanter. Aroniabær eller surbærbuske ses ofte som prydsbuske og det er måske derfor at rigtig mange ikke regner dem for spiselige, men det er de! De vokser flere steder, ofte i bebyggede områder eller i haver. De er nemme at kende på de store sorte bær der hænger i klaser men de kan forveksles med andre lignende buske, man kan dog altid se efter en lille “stjerne” i bunden, der er meget karakteristisk. Hen på efteråret bliver buskens blade flammende røde så her er den endnu nemmere at spotte. 

Hvordan bruger man aroniabær i mad?

Trods de mange sunde antioxidanter i disse bær, ses de ikke særlig ofte brugt i madlavningen, men her har jeg forsøgt at give mit bud på en opskrift med aroniabær. Først og fremmest bruger jeg aroniabær som jeg ville bruge et hvert andet bær, altså i syltetøj, marmelade, kompot eller saft. Aronia smager ikke af så meget og de er mindre søde end andre bær, derfor skal de hjælpes lidt på vej. Dette kan man gøre med en smule sukker eller god balsamico som jeg gør i denne opskrift. Denne opskrift kan derfor både bruges i det søde og det salte køkken.

Der er blevet forsket en hel del i aroniabærs sundhedsmæssige værdiger og sælges verden over som saft, tørret og i pulverform. Her på denne side beskrives det som verdens måske sundeste bær: http://www.egeskovgaard.dk/aronia/

Aroniabær kompot og halumo salat
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Antal personer: 4
Ingredienser
  • 1 pakke halloumi eller grillost
  • 250 g aronia bær
  • 1-3 spsk sukker eller honning (Alt efter hvor søde ens bær er)
  • 1 spsk balsamico
  • Blandet grøn salat. Jeg brugte døvnælde, løgkarse, mynte, strandsennep og vinterkarse.
  • Lidt salt
  • Oliven olie
  • Saften og skallen af 1 citron
Fremgangsmåde
  1. Kom bær og sukker op i en gryde og lad dem koge godt sammen i 20 minutter (Arnoiabær har en megeet tyk skal så kompotten skal være lidt grov i det)
  2. Skær halloumen ud i skiver og steg dem i lidt oliven olie på en varm pande. Eller giv dem en tur på grillen.
  3. Anret den grønne salat med den lune halloumi og nogle skefulde bærkompot.
  4. Slut salaten af med en smule oliven olie, citronsaft, skal og salt.

Velbekomme!

Forslået

Ingen kommentare

Skriv et svar