Arancini
Arancini er italienske små fyldte riskugler paneret og friteret. Arancini kommer af de singulære ord “Arancino” som betyder lille appelsin. Dette ord kommer formentelig fra deres form og farve efter tilberedning, der minder om små appelsiner. Arancini er en gammel egnsret og det siges at de allerede opstod i det 10 århundrede, i Sicilien under den arabiske indflydelse. Før i tiden var det en tradition at spise arancini til højtiden santa lucia i december, men i dag spises de hele året rundt.
Der findes rigtig mange forksellige varrationer af arancini både form og smag, men de bliver tyspisk fyldt med mozzarella, ragu, svampe, aubergine eller ærter. De laves ofte af rester fra gårdsdagens risotto men man kan også vælge at bruge almindelige kogte ris og selv blande dem med smør og parmesanost.
Jeg har valgt at lave mine arancini af en safran risotto med fyld af mozzarella og tomat, som dem jeg fik da jeg var barn. Hertil har jeg lavet en lille arrabiata tomat sauce, der både er varm og krydret.
- 1 spsk smør
- 1 løg fint hakket
- 2 dl risotto ris
- 2 dl hvidvin
- 1 l hønse eller grøntsagsfond
- 1 håndfuld revet parmesanost
- 0,5 tsk salt
- 5 knuste safran tråde
- 2 pk bøffelmozzarella
- 1-2 pk arrabiata sauce eller almindelig tomat sauce.
- 3 æg
- rasp
- 1 l smagsneutral olie
- 1 pk tomat passata
- 2 fed hvidløg
- Tørrede chili flager
- Tidt salt og pepper
- Eventuelt frisk basilikum
- 2 tsk balsamico
- Steg de hakkede løg i smør indtil de bliver gennemsigtige.
- Tilsæt risotto ris og rør rundt indtil alle risene er glinser af smør.
- Tilsæt nu hvidvin og lad den koge ud, inden den første skefuld fond hældes på.
- Lad fonden koge ind i risene under omrøring med en træske.
- Knust safrantrådende i en morter og hæld lidt kogende vand ved. Tilsæt nu safran vandet til risottoen.
- Fortsæt med at hælde fond ved, indtil risene er færdige (omring 20-30 minutter)
- Tilsæt nu revet frisk parmesanost og smag til med salt.
- Lad risottoen køle helt ned, eller lav den gerne i forvejen inden du former risbollerne.
- Steg hakket hvidløg og chili sammen i lidt olivenolie. Tilsæt passata og lad saucen koge ind i 15-20 minutter. Smag saucen til med salt, pepper og balsamico.
- Dræn mozzarelaen godt inden brug. Hæng den eventuelt op i et lille klæde i 1 times tid eller læg den på køl med en smule salt. På denne måde kan væden læbe ud af osten.
- Bryd nu mozzarelaen op i mindre stykker og vend den rundt med tomat saucen.
- Tag en lille håndfuld ris og tryk det sammen til en flad pandekage.
- Læg lidt ostefyld i midten af rispandekagen og tryk den sammen i siderne.
- Tryk risene sammen i toppen så ingen hulder er at se.
- Form risbollen forsigtigt i hånden så den ikke går i stykker under tilberedningen.
- Når alle risbollerne er færdige skal de friteres i smagsneutral olie, intil de er gyldne og sprøde!
Tag en håndfuld ris og tryk det sammen til en flad pandekage. Læg lidt ostefyld i midten af rispandekagen og tryk den sammen i siderne.
Tryk risene sammen i toppen så ingen huller er at se. Form arancinierne forsigtigt i hånden så den ikke går i stykker under tilberdeningen.
Når alle arancinierne er færdige skal de friteres i olie indtil de er gyldne og sprøde!
Velbekomme!